Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'
Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

"Knotsgek", tweet Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. Volgens hem gaat Knot zijn boekje te buiten, door zich uit te spreken over zo'n politiek gevoelig onderwerp. "Bij mijn weten heeft onze gewaardeerde president van De Nederlandsche Bank geen politieke functie", schrijft Grinwis op X. Het Kamerlid wijst erop dat juist minder huurwoningen te koop zijn aangeboden dan eerder gedacht. De huizen die nu op de koopmarkt komen, bieden bovendien kansen aan starters, stelt Grinwis.

Hij krijgt bijval van CDA'er Eline Vedder, die zijn woorden herhaalt. Ook Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA spreekt zich uit tegen Knot. "De wet is niet bedoeld om beleggers in het zadel te houden, maar om huren betaalbaar te maken. En dat werkt."

Donderdag voortzetting debat

Peter de Groot van de VVD is het eens met Knot. "De wet had er in deze vorm nooit moeten komen", schrijft hij. De Groot wilde grotere regionale verschillen, zodat verhuurders in bijvoorbeeld Amsterdam meer mogen vragen dan buiten de Randstad. Nu geldt een landelijke grens van ruim 1100 euro voor huurwoningen die binnen het stelsel vallen. Woningen met meer voorzieningen, zoals een grotere tuin, kunnen op basis van een puntenstelsel buiten de regulering vallen. Daar kunnen verhuurders nog wel voor vragen wat ze willen.

Woonminister Mona Keijzer (BBB), als Kamerlid nog fel tegenstander van de wet, zegt nu dat in januari opnieuw wordt gekeken naar de wet, omdat dan pas goed duidelijk is wat de gevolgen ervan zijn. De Tweede Kamer debatteert donderdag verder over de kwestie tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dinsdagavond was daar het eerste gedeelte van.

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.