Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

Door Patrick van der Laan
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau
In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

Afgelopen jaar werd 3,4 gigawattpiek aan zonne-energie geïnstalleerd, meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE Research). Dat is 30 procent minder dan in het jaar daarvoor en de laagste waarde sinds 2020.

Vooral consumenten lieten volgens het onderzoeksbureau een stuk minder zonnepanelen plaatsen. Op bijvoorbeeld de daken van huizen kwam in 2024 zo'n 1,1 gigawattpiek aan zonne-energie bij, ruim de helft minder dan in 2023. De onderzoekers wijten dit aan het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027 en gestabiliseerde energieprijzen. Ook zouden de meeste consumenten die zonnepanelen willen, die al hebben.

Capaciteit

Bij de zakelijke markt ziet DNE Research een kleinere daling van 4 procent tot 2,3 gigawattpiek. Het onderzoeksbureau verwacht dat de zakelijke markt het grootste deel van de groei tot 2027 voor zijn rekening neemt.

Wel denken de onderzoekers dat consumenten dit jaar mogelijk 20 procent meer capaciteit aan zonne-energie laten installeren vergeleken met 2024. Er komen naar verwachting in Nederland flink wat huizen bij en die moeten voldoen aan moderne duurzaamheidseisen, licht hoofdonderzoeker Hrvoje Medarac toe. Ook verwacht hij dat woningcorporaties en huishoudens die hun woning verduurzamen voor meer zonnepanelen zullen zorgen. Daarnaast moeten oude en minder efficiënte panelen worden vervangen.

Alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar hadden in 2024 een capaciteit van 27,7 gigawattpiek, schatten de onderzoekers. Dat is 14 procent meer dan in het jaar daarvoor.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

23 januari '25 ( 6:04)

'Nog meer vertraging in huizenbouw,' stikstofruimte schuiven mag niet meer zonder vergunning

De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door een recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Dat voorziet directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De precieze impact van de uitspraak is het kennisinstituut nog aan het uitzoeken. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden."

22 januari '25 ( 9:48)

'Bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter'

De bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter. Dat stelt de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt.

22 januari '25 ( 8:37)

Koopwoningprijzen stijgen in 2024 met 8,7 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vorig jaar gemiddeld met 8,7 procent gestegen, maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend. In de maand december werden woningen gemiddeld 10,9 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder.

22 januari '25 ( 8:03)

VEH: 'Zware bankcontroles hebben buitenproportionele gevolgen voor VvE's'

Verenigingen van Eigenaars (VvE's) ondervinden moeilijkheden bij het openen van een bankrekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving hierover klachten en wil dat de minister van Financiën Eelco Heinen het bankentoezicht voor VvE's versoepelt.

20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.