Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationale Grondstoffendag: wat is het?

Door Nationale Bouwgids / Riemer Siccama
schedule 6 min
location_on [xx]km
Grondstof verkrijgen
Jaarlijks, op 7 september, vieren we Nationale Grondstoffendag. De dag krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland. Het is een dag die bedoeld is om meer aandacht en bewustwording te creëren rondom het belang van grondstoffen en voornamelijk het duurzame gebruik ervan. Natuurlijke hulpbronnen worden namelijk steeds schaarser in de wereld . Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als mensen zich bewust worden van het verbruik en de impact die ze daarmee hebben op onze aarde.

Waarom zijn grondstoffen zo belangrijk? 

Grondstoffen zijn de basis van bijna alles wat we dagelijks gebruiken, van de metalen in onze telefoons tot het hout in onze meubels en de kunststoffen in verpakkingen. Zonder deze materialen zou onze moderne levensstijl ondenkbaar zijn. Maar veel van deze grondstoffen zijn niet oneindig beschikbaar. Fossiele brandstoffen, metalen en mineralen worden in hoog tempo opgebruikt, en als we doorgaan met ons huidige verbruik, zullen we vroeg of laat tegen de grenzen van onze planeet aanlopen. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en er over na te denken hoe je omgaat met deze schaarse materialen. Om deze reden is Nationale Grondstoffendag in het leven geroepen. 

Welke uitdagingen zijn er? 

In de wereld zijn er bepaalde grondstoffen die niet hernieuwbaar zijn. Ofterwijl: ze raken op een gegeven moment op. De uitputting van deze niet hernieuwbare grondstoffen is een grote uitdaging. Hoe minder voorraad er is van grondstof, hoe duurder en moeilijker het is om deze te verkrijgen. Daarnaast heeft het winnen van sommige stoffen ook enorme impact op het milieu. Denk hierbij aan ontbossing, verlies van biodiversiteit, watervervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die samengaan met het winnen van grondstoffen. 

De uitputting van grondstoffen is niet het enige probleem waar we tegen aanlopen. Tegenwoordig worden veel materialen slechts kort gebruikt en belanden ze erg snel weer bij het afval. Op de huidige manier van produceren en gebruiken, zorgen we voor enorm veel afval en verspillen we schaarse grondstoffen. Dit resulteert uiteindelijk ook weer in het vervuilen van het milieu en dus milieuschade. 

De betekenis van Nationale Grondstoffendag

Nationale Grondstoffendag biedt een belangrijk moment om aandacht te vragen voor de uitdagingen en mogelijkheden op het gebied van grondstoffengebruik. Het is een dag voor educatie en actie, waarop bedrijven, overheden, scholen en burgers worden aangemoedigd om na te denken over hun grondstofverbruik en te onderzoeken hoe ze duurzamer kunnen handelen.

Evenementen zoals workshops, lezingen en campagnes worden georganiseerd om kennis te delen en best practices uit te wisselen. Het doel is om een beweging op gang te brengen die verder gaat dan één dag per jaar, en die leidt tot structurele veranderingen in hoe we omgaan met grondstoffen.



17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.

17 september '24 (15:33)

Veel minder dan 1 miljard euro naar woningbouw volgend jaar

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.

17 september '24 (15:03)

Vastgoed Belang: 'Troonrede biedt positieve perspectieven voor huurderssector'

De troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector. Dat stelt Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders. Volgens de verhuurders is het nu tijd om de plannen van het kabinet daadwerkelijk uit te voeren. "Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen."

17 september '24 (14:48)

Energiebedrijven blij met aandacht kabinet voor overvol stroomnet

Nederlandse energiebedrijven zijn blij dat problemen met overvolle elektriciteitsnetten een "prominente plek" hebben gekregen op de politieke agenda. Ook is de energiebranche tevreden dat de klimaatdoelen leidend zijn bij het beleid van het nieuwe kabinet, reageert belangenorganisatie Energie-Nederland op de troonrede die de koning dinsdag uitsprak.

12 september '24 (15:02)

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

12 september '24 ( 7:06)

Ondanks hoger inkomen twintigers, hebben ze minder vaak een koophuis

Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.