Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'
De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

De AFM constateert dat de gemiddelde kosten voor het herstellen van een beschadigde fundering uitkomen op 54.000 euro. De schade door overstromingen door rivieren is bovendien niet te verzekeren. "Tien jaar geleden maakten we ons zorgen over huizen die figuurlijk onder water stonden. Dus dat woningen minder waard werden dan waarvoor de kopers een hypotheek hadden afgesloten. Nu maken we ons zorgen over huizen die letterlijk onder water kunnen komen te staan", legt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest uit.

Met name bewustzijn over de risico's van klimaatverandering voor de woningmarkt moet volgens de toezichthouder worden vergroot. Want als de risico's niet bekend zijn bij nieuwe woningeigenaren, kan de koper achteraf denken een "kat in de zak" te hebben gekocht, stelt de AFM. Onvoorziene schade door overstromingen of problemen met de fundering kunnen ertoe leiden dat de woning aan waarde verliest, mogelijk tot onder de hypotheeksom. Ook is het maar de vraag in hoeverre woningeigenaren financieel kunnen opdraaien voor deze schade.

Rol overheid

De reden dat de mogelijke schade door overstromingen of aan funderingen niet zijn ingeprijsd in de woningwaarde, is volgens de AFM drieledig. Enerzijds zijn consumenten zich onvoldoende bewust van de risico's; anderzijds hoeven verkopers geen informatie te geven hierover. Daar komt nog bij dat de data over de risico's volgens de AFM "niet altijd betrouwbaar worden geacht".

De AFM ziet voor de overheid een "actieve, coördinerende en faciliterende rol" weggelegd. De toezichthouder erkent dat het inprijzen van de klimaatrisico's een complex onderwerp met veel verschillende stakeholders en belangen is. Maar meerdere partijen hebben al initiatief genomen om bijvoorbeeld het bewustzijn van de risico's te vergroten. Van Geest noemt dat goed nieuws. "De overheid kan daarbij de regie pakken. Hoe eerder hoe beter", aldus de AFM-voorzitter.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.