Effect van beter energielabel op woningwaarde groter dan ooit
Vanaf eind 2021 speelt de factor duurzaamheid in de verkoopprijs van woningen een steeds grotere rol. De waardevermeerdering bij een labelsprong neemt in die periode langzaam toe. De afgelopen twee kwartalen zet de trend van waardevermeerdering versterkt door. De woningmarkt koelt af, waardoor de koper meer woningkeuze én meer tijd in het aankoopproces heeft. Dit leidt ertoe dat er nog kritischer wordt gekeken naar het energielabel en algehele duurzaamheid van de woning.
Een woning die een sprong maakt van label G naar label C kent in het 1e kwartaal van 2023 een gemiddelde waardevermeerdering van 8,3 procent. Vorig kwartaal was dat nog 6,9 procent. Een ander voorbeeld is de sprong van label C naar label A. De woning wordt gemiddeld 5,4 procent meer waard, dat was 4,5 procent.
Verduurzaming oudere woningen levert grootste waardestijging op
De waarde van een hoger label wordt nog versterkt bij huizen met een relatief ouder bouwjaar. Als voorbeeld de sprong van een label C naar een label A: dan blijkt voor woningen met een bouwperiode van vóór 1920 de waardevermeerdering het grootst. Deze bedraagt 7,6 procent. Naarmate woningen een recentere bouwperiode hebben, neemt de waardevermeerdering af. Voor woningen die gebouwd zijn ná 1995 geldt dat de labelsprong nog ruim 3 procent stijging van de woningwaarde oplevert.
Dat de stijging van de woningwaarde bij oudere woningen het grootst is wordt enerzijds veroorzaakt door de hogere investering die vereist is om naar een hoger label te gaan. Anderzijds komt het door het grotere effect van de besparing op de energielasten. Overigens worden in het model dat brainbay gebruikt om de effecten van een beter energielabel op de waarde van een woning te berekenen, de effecten van de verduurzaming geïsoleerd van andere investeringen in de woning
Lees ook: Subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2023