Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Strenge bouwregels op spoor, ProRail wil uitzondering

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Strenge bouwregels op spoor, ProRail wil uitzondering
Spoorbeheerder ProRail wil ondanks strenge bouwregels kunnen blijven werken aan het spoor. Daarom wil het bedrijf een uitzonderingspositie voor bepaalde regels die de overheid heeft ingesteld. Het bedrijf kan nu niet alles doen omdat er regels zijn rond stikstof en bijvoorbeeld dassen die schade veroorzaken aan spoordijken. Ook voor het opheffen van overwegen gelden strenge regels waar het bedrijf van af wil.

Volgens topman van ProRail John Voppen zijn de regels zodanig streng dat spoorprojecten die moeten bijdragen aan verduurzaming in de knel komen. "Het is noodzakelijk dat er beleid komt om duurzame projecten op korte termijn tot uitvoering te laten komen. Denk hierbij aan ruimere normen tijdens de bouwfase", stelt Voppen voor. "De trein is namelijk de meest duurzame vorm van gemotoriseerd transport. Zo leveren wij onze bijdrage aan de beperking van CO2-uitstoot én dragen we bij aan het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs."

ProRail probeert al te verduurzamen en daarmee onder meer een antwoord te bieden op de stikstofproblematiek. Voorbeelden daarvan zijn het streven naar emissievrije bouwplaatsen in 2030 en treinen die rijden op elektriciteit of waterstof. Maar "helaas is niet alles mogelijk in het verduurzamingsproces", denkt Voppen, die daarom pleit voor ruimere normen tijdens de uitvoering van spoorwerkzaamheden.

Ecologische vraagstukken 

Een uitzonderingspositie verwerven gaat niet zomaar. In november vorig jaar besliste de Raad van State dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten. Die zaak ging over het CO2-transport- en opslagproject Porthos in de Rotterdamse haven. De afgelopen jaren had het kabinet die vrijstelling juist gegund aan de bouwsector, maar de Raad van State achtte dit niet langer juridisch houdbaar.

Maar Voppen benadrukt dat de impact van de stikstofproblematiek op ProRail maar klein is. Hij wil vooral voorbereid zijn op ecologische vraagstukken, zoals hoe om te gaan met bedreigde diersoorten op locaties waar ProRail werkt. "Waar ik om vraag is dat we meer kijken naar de bedoeling van wet- en regelgeving. Hoe die tot stand komt en wat de gevolgen zijn. Daarover vinden al gesprekken plaats, zodat wij hierover mee kunnen praten."

Door: ANP

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

10 april '25 (14:37)

Verhuurders verkochten voor miljarden aan huurwoningen, blijkt uit studie

Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht. Dit meldde NVM-dochteronderneming brainbay donderdag na onderzoek over het zogenoemde uitponden. Dat houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen.

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.