Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verdeelde reacties van bouwwereld op verkiezingswinst BBB

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Verdeelde reacties van bouwwereld op verkiezingswinst BBB
De bouwwereld reageert verdeeld op de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Zo vraagt de branchevereniging van bouwmaterialen NVTB zich af wat BBB concreet voor plannen heeft en hoe deze van invloed zullen zijn op de bouwsector.

"Het is moeilijk inschatten wat de BBB concreet gaat doen en wat voor invloed dit gaat hebben op het bouwproces? Dat blijkt niet uit het partijprogramma", zegt NVTB-voorzitter Titia Siertsema op de afscheidsbijeenkomst van vertrekkend Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in de Grote Kerk in Den Haag. "Moet je het dan hebben over eerdere uitspraken van Caroline van der Plas, zoals dat stikstof geen probleem is? Het komt een keer terug bij de samenleving. Wat is dan de oplossing die ze voor ogen heeft?"

Desiree Uitzetter, voorzitter van projectontwikkelaarsvereniging NEPROM, laat weten te hopen dat de BBB zich "voor de uitvoeringskant gaat inzetten".

Goed nadenken

Theo Winter, lid van de raad van bestuur bij bouwbedrijf Dura Vermeer, zegt dat de uitslag "dusdanig is, dat we er echt goed over moeten nadenken". De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is een "duidelijk signaal" waar de bouw wat mee moet, zegt hij. "Er zijn genoeg rapporten verschenen die constateren dat er wat moet gebeuren. Alles dat vergunningen hindert, is strijdig met het opstarten van bouwprojecten."

Daarmee doelt hij ook op eventuele langdurige formatieprocessen van de nieuwe provinciebesturen. Daarover zegt Joep Rats, jarenlang bestuurder bij branchevereniging Bouwend Nederland en nu directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), dat de BBB "heel veel belang heeft om de bouw vlot te krijgen". BBB is volgens hem tot nu toe welwillend geweest op talloze bouwbijeenkomsten die in de aanloop naar de verkiezingen werden georganiseerd.

Ook Gerard Hoiting, algemeen directeur bij ingenieurs- en aannemersconcern Roelofs Groep en sinds 2021 ook bestuurder bij Bouwend Nederland, schaart zich achter de bereidheid tot samenwerken van BBB. "Ik denk dat ze wel bereid zijn om een oplossing te zoeken", zegt hij over de stikstofproblematiek in de bouw. "Ik heb best wel het idee dat ze goed voorbereid zijn. Het is een mix van oud-bestuurders en ondernemers, ik denk dat ze daarom zoveel stemmen hebben gekregen, dat ze heel veel mensen aanspreken."

Door: ANP

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.

30 december '24 ( 9:00)

Minister Mona Keijzer: stijging middenhuur matigen "best ingewikkeld"

Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) "best ingewikkeld" om de stijging van de huren in de middensector te matigen, zoals PVV en NSC willen. Verhuurders mogen halverwege volgend jaar maximaal 7,7 procent meer vragen, maar dat vinden deze twee coalitiepartijen te veel. Dat wettelijke maximum terzijde schuiven, gaat niet zomaar, zei Keijzer voor de ministerraad. "Ik heb me ook aan wetten te houden die aangenomen zijn door de Tweede Kamer."

23 december '24 (13:02)

Gemeenten verhogen grondprijzen volgend jaar opnieuw

De grondprijzen voor woningbouw en bedrijventerreinen blijven stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep onder 140 gemeenten. De schaarste aan beschikbare grond, hogere vastgoedprijzen en veranderende wetgeving zorgen voor nieuwe verhogingen.

23 december '24 ( 8:48)

Koopwoningprijzen blijven ook in november stijgen

De gemiddelde prijsstijging van bestaande koopwoningen zette ook in november verder door, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen lagen 11,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in ruim twee jaar. Kopers moesten daardoor vorige maand gemiddeld 461.931 euro neerleggen voor een koopwoning.

18 december '24 ( 9:41)

Huurprijzen stijgen in 2025, met name middenhuur wordt fors duurder

Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen. Voor de middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) is de maximale huurstijging 7,7 procent en voor de sociale huur 5 procent. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

18 december '24 ( 9:04)

Solidariteit van burgers op de woonmarkt is begrensd, stelt SCP

De solidariteit van burgers kent grenzen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP hebben burgers duidelijke voorwaarden aan wat ze willen delen of voor anderen willen opgeven: "het maakt uit wie er profiteert en of ze er zelf baat bij hebben". Ook schrijft het SCP dat veel mensen het huidige woonstelsel als een abstract systeem zien. "Bij nieuw woonbeleid is het belangrijk rekening te houden met de begrensde solidariteit van burgers en om het woonsysteem voor hen begrijpelijk te maken", aldus het SCP.