Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal woningbranden stijgt fors in Nederland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 7.700 woningbranden in Nederland. Vooral in Friesland was de stijging met één derde fors te noemen. Maar ook in Zeeland en Flevoland moest de brandweer vorig jaar veel vaker uitrukken. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer. Landelijk was er een stijging van zo’n 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt Independer.

Nergens in Nederland steeg het aantal woningbranden zo hard als in Friesland. Het aantal branden nam hier vorig jaar met één derde (33,2 procent) toe ten opzichte van 2021. Ook in Zeeland (+29,3 procent) en Flevoland (+26 procent) had de brandweer het veel drukker in 2022.

In Overijssel was er overigens beter nieuws: het is de enige provincie in Nederland waar het aantal woningbranden vorig jaar juist daalde (-3,7 procent). “Dat betekent overigens niet dat we verwachten dat daar nu ook meteen de premie voor de inboedel en opstalverzekering zullen dalen. Natuurlijk is de kans op brand wel een factor die mede de premie bepaalt. Maar de kosten van herstel en andere kansen op schade, dan kun je denken aan bijvoorbeeld waterschade, spelen ook een rol. Het is een combinatie van meerdere factoren”, legt Michel Ypma uit, expert woonverzekeringen bij Independer. 

Meeste branden in koudste maanden van het jaar

Januari, februari, maart, april, november en december waren in 2022 de koudste maanden van het jaar. Dit zijn ook de maanden waar de meeste woningbranden werden gemeld: 4.525. Dit zijn ruim 40 procent meer branden dan tijdens de warmere maanden mei tot en met oktober. “Het zou kunnen zijn dat mensen meer zijn gaan bijstoken met houtkachels, vanwege de gestegen energiekosten. Maar dan moet de schoorsteen wel goed in orde zijn. Verzekeraars kunnen anders moeilijk gaan doen met het vergoeden van de schade bij een schoorsteenbrand”, aldus Ypma.  

De trend zet zich ook in 2023 voort. In januari 2022, nog voordat de oorlog in Oekraïne begon, waren er 779 woningbranden in deze maand. In januari 2023 is dat opgelopen tot 959 branden, dat is een stijging van bijna een kwart in één jaar tijd. 

In Flevoland meeste woningbranden

Gemiddeld waren er vorig jaar zo’n 9,6 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Nederland, al zijn er grote verschillen per regio. In Flevoland lopen inwoners het grootste risico op een brand in huis. Hier werden vorig jaar 12,5 branden gemeld per 10.000 woningen. Ook in Friesland (12,3) en Groningen (11,6) gaat het vaak mis.  De ‘veiligste provincies’, met naar verhouding de minste woningbranden, zijn Overijssel (7,6), Noord-Holland (8,8), en Utrecht (9,2). 

Door: Nationale Bouwgids

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

23 januari '25 ( 6:04)

'Nog meer vertraging in huizenbouw,' stikstofruimte schuiven mag niet meer zonder vergunning

De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door een recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Dat voorziet directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De precieze impact van de uitspraak is het kennisinstituut nog aan het uitzoeken. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden."

22 januari '25 ( 9:48)

'Bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter'

De bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter. Dat stelt de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt.

22 januari '25 ( 8:37)

Koopwoningprijzen stijgen in 2024 met 8,7 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vorig jaar gemiddeld met 8,7 procent gestegen, maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend. In de maand december werden woningen gemiddeld 10,9 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder.

22 januari '25 ( 8:03)

VEH: 'Zware bankcontroles hebben buitenproportionele gevolgen voor VvE's'

Verenigingen van Eigenaars (VvE's) ondervinden moeilijkheden bij het openen van een bankrekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving hierover klachten en wil dat de minister van Financiën Eelco Heinen het bankentoezicht voor VvE's versoepelt.

20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.

16 januari '25 ( 7:03)

Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.