Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Impasse dreigt bij bouw nieuwe woningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijven dreigen in een impasse te belanden bij het opleveren van nieuwe woningen. Volgens vastgoedadviseur CBRE dalen de opbrengsten van nieuwbouwprojecten, maar stijgen de bouw- en grondkosten, net als de financieringskosten. Ook zorgt onzeker beleid van de overheid voor terughoudendheid bij investeringen in nieuwbouwwoningen.

CBRE stelt dat het beleggingsvolume op de woningmarkt in Nederland over heel 2022 uitkwam op 3,7 miljard euro. Dat is volgens de vastgoedadviseur veel lager dan verwacht en een daling met 46 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen jaren. Met name in de tweede jaarhelft was er zwakte te zien. Voor een groot deel van de projecten kwam dit met name door de opgelopen financieringsrente, maar ook was de onzekerheid rond de aangekondigde huurprijsregulering een belangrijke drempel, aldus CBRE.

Volgens CBRE zijn op de beleggingsmarkt voor huurwoningen de eerste gevolgen van dalende prijzen zichtbaar. Dat geldt ook voor de nieuwbouw-koopwoningmarkt. De koopwoningmarkt keert zich van een verkopers- naar een kopersmarkt, voornamelijk door de oplopende hypotheekrente en toenemende economische onzekerheid, aldus CBRE.

Flexibilisering

"Bij dalende opbrengsten voor nieuwbouwprojecten aan de ene kant en hoge grond- en bouwkosten aan de andere, ligt een impasse op de nieuwbouw-woningmarkt op de loer. Daar komt bij dat de voorgestelde huurregelgeving een verkrappend effect dreigt te gaan hebben op de bestaande voorraad betaalbare huurwoningen wanneer investeerders in toenemende mate zullen overgaan op uitponden", zegt Thomas Westerhof van CBRE in een toelichting. Uitponden is het verkopen van huurwoningen die leegstaan.

Westerhof zegt dat er op de woningmarkt vooral behoefte is aan flexibilisering. "Woningcorporaties en beleggers kunnen de afgenomen vraag bij particulieren voor een beperkt deel opvangen, maar flexibiliteit in de programmering van nieuwbouwprojecten is een belangrijke voorwaarde."

Door: ANP

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.