Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Middelgrote gemeenten willen 65.000 woningen bouwen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Middelgrote gemeenten willen 65.000 woningen bouwen
Vijfentwintig middelgrote gemeenten, waaronder Terneuzen, Zutphen en Weert, willen komende jaren minstens 65.000 huizen bouwen om te helpen met het oplossen van het grote woningtekort in Nederland. Ze denken dat ze dit sneller en goedkoper kunnen dan grotere gemeenten. Maar daarvoor is het wel nodig dat er de nodige drempels weggenomen worden die het bouwen in deze plaatsen in de weg zit.

De gemeenten kondigen hun plannen aan via het samenwerkingsverband M50. Donderdag bieden M50 en de 25 betrokken wethouders die aan bij woonminister Hugo de Jonge. "Middelgrote gemeenten kunnen bouwen in hartje centrum, zonder grote transformaties of infrastructurele ontwikkeling. Dat drukt de kosten en brengt de vaart erin", zo legt burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt uit. Hij is voorzitter van M50.

Om de woningnood tegen te gaan, heeft het kabinet afgesproken tot 2030 in totaal 900.000 woningen te bouwen. Maar bij maatregelen om de bouw aan te zwengelen vallen de gemeenten met 30.000 tot 80.000 inwoners soms buiten de boot, is de indruk bij M50.

Haalbaarheid

"Voor de zogenaamde woningbouwimpuls deed het kabinet een greep uit de kas van het gemeentefonds, maar door strenge eisen en hoge drempels vloeien de gelden vooral naar grote gemeenten en advieskantoren", geeft Potters bijvoorbeeld aan. Voor deze regeling moet een project bestaan uit minstens 500 huizen, maar dat is vaak niet haalbaar voor projecten in middelgrote gemeenten. M50 wil dat De Jonge deze eis loslaat.

Doordat projecten in deze gemeenten kleiner zijn, zijn ze volgens de organisatie vaak juist sneller te realiseren. De grond is er goedkoper en plekken voor toekomstige nieuwbouwwijken zijn minder volgebouwd dan in grotere steden het geval is. Een voorbeeld is de wijk Veghels Buiten in de gemeente Meierijstad. De gemeente is daar eigenaar van de grond. Daardoor kan er een stuk sneller en goedkoper worden gebouwd. Veel grotere gemeenten zijn volgens een woordvoerder van M50 zelf geen grondeigenaar.

Een andere drempel die M50 aanstipt betreft bijvoorbeeld de vele protesten tegen nieuwe woningbouwplannen. Procedures lopen soms tot aan de Raad van State, wat een project jaren kan vertragen. Vertraging is volgens de gemeenten niet alleen vervelend met het oog op de bouwambities van het kabinet, zelf willen ze er ook graag zo snel mogelijk meer huizen bij hebben. "In middelgrote gemeenten zoals Waalwijk, Veghel, Doetinchem en De Bilt groeit de werkgelegenheid. Bovendien willen wij onze jongeren een huis bieden", aldus Potters.

Door: ANP

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

23 januari '25 ( 6:04)

'Nog meer vertraging in huizenbouw,' stikstofruimte schuiven mag niet meer zonder vergunning

De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door een recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Dat voorziet directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De precieze impact van de uitspraak is het kennisinstituut nog aan het uitzoeken. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden."

22 januari '25 ( 9:48)

'Bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter'

De bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter. Dat stelt de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt.

22 januari '25 ( 8:37)

Koopwoningprijzen stijgen in 2024 met 8,7 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vorig jaar gemiddeld met 8,7 procent gestegen, maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend. In de maand december werden woningen gemiddeld 10,9 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder.

22 januari '25 ( 8:03)

VEH: 'Zware bankcontroles hebben buitenproportionele gevolgen voor VvE's'

Verenigingen van Eigenaars (VvE's) ondervinden moeilijkheden bij het openen van een bankrekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving hierover klachten en wil dat de minister van Financiën Eelco Heinen het bankentoezicht voor VvE's versoepelt.

20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.

16 januari '25 ( 7:03)

Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.