Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Energietarief omlaag, maar onzeker of het onder prijsplafond zakt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Energietarief omlaag, maar onzeker of het onder prijsplafond zakt
De energietarieven gaan binnenkort omlaag als gevolg van de gedaalde inkoopprijzen van energie, zeggen de grote energiebedrijven. Maar zij kunnen niet met zekerheid zeggen hoeveel lager de tarieven uit gaan vallen. Daarmee is het ook nog maar de vraag in hoeverre de tarieven onder het door de overheid ingestelde prijsplafond voor energie gaan komen, waardoor huishoudens echt minder gaan betalen voor hun energie.

Als energie namelijk duurder is dan het plafond, blijven huishoudens het prijsplafondtarief betalen. Het verschil met de daadwerkelijke prijs wordt aangevuld door de overheid, die uitgaat van een kostenpost van vele miljarden euro's. Energiebedrijf Budget Energie meldde woensdag al dat het zijn tarieven juist verlaagt tot onder het prijsplafond. Het bedrijf zei dat dit kon, omdat het maandelijks energie inkoopt en de prijzen momenteel lager zijn dan het door de overheid gestelde plafond.

Ook andere bedrijven lijken de tarieven te gaan verlagen. Zo laat Greenchoice weten de tarieven per 1 februari omlaag te brengen en dat per 1 april opnieuw te doen. "De dalende inkoopprijzen van de afgelopen weken zullen hierin zijn verwerkt", aldus de woordvoerster. Hoe hoog die tarieven worden is volgens haar nog niet duidelijk, omdat de inkoop van de energie nog niet is afgerond. Daarmee is ook nog niet duidelijk of de tarieven van Greenchoice, net als bij Budget Energie, onder het plafond uit gaan komen.

Vattenfall, Eneco en Essent

Dat geldt ook voor Vattenfall. Een woordvoerder meldt dat met de huidige prijzen op de inkoopmarkt voor gas, ook de klanten van Vattenfall een tariefverlaging kunnen verwachten. "Maar procentueel kan ik nog niet aangeven hoe groot die daling zal zijn", aldus de zegsman. Ook Vattenfall koopt momenteel namelijk nog energie in voor het tweede kwartaal. De woordvoerder kan dan ook niet zeggen of de tarieven onder het plafond uit gaan komen.

Eneco voorziet ook een tariefverlaging. Deze energieleverancier heeft verschillende groepen klanten die op verschillende momenten een tariefwijziging ontvangen. Zo was eind december al bekend dat de tarieven per 1 februari voor een selecte groep omlaaggaan. "De verwachting is dat, gezien de dalende inkoopprijs, ook de groep die per 1 maart een een tariefwijziging krijgt minder gaat betalen", vertelt een woordvoerder van Eneco. "Maar hoeveel lager en of dat in de buurt van het prijsplafond komt, dat kan ik niet zeggen."

Essent meldt eind februari weer met nieuwe tarieven te komen. In hoeverre die tarieven hoger dan wel lager uitvallen, wilde de onderneming niet zeggen.

Door: ANP

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.

09 januari '25 (10:23)

Makelaars: woningaanbod Amsterdam stijgt, krapte houdt aan

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt in Amsterdam is flink toegenomen. Dat komt deels door de verkoop van leegstaande huurwoningen, denkt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Ondanks het gestegen aanbod waarschuwen de makelaars in de hoofdstad voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt.

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.

30 december '24 ( 9:00)

Minister Mona Keijzer: stijging middenhuur matigen "best ingewikkeld"

Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) "best ingewikkeld" om de stijging van de huren in de middensector te matigen, zoals PVV en NSC willen. Verhuurders mogen halverwege volgend jaar maximaal 7,7 procent meer vragen, maar dat vinden deze twee coalitiepartijen te veel. Dat wettelijke maximum terzijde schuiven, gaat niet zomaar, zei Keijzer voor de ministerraad. "Ik heb me ook aan wetten te houden die aangenomen zijn door de Tweede Kamer."

23 december '24 (13:02)

Gemeenten verhogen grondprijzen volgend jaar opnieuw

De grondprijzen voor woningbouw en bedrijventerreinen blijven stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep onder 140 gemeenten. De schaarste aan beschikbare grond, hogere vastgoedprijzen en veranderende wetgeving zorgen voor nieuwe verhogingen.