Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

D66 wil na 2023 gedwongen stikstofmaatregelen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
D66 vindt dat na 2023 de tijd van vrijwilligheid in het stikstofdossier voorbij is. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat door de stikstofcrisis de bouw van 900.000 woningen vertraging oploopt en ongeveer 28 miljard euro aan investeringen niet zijn doorgegaan. Daarom wil hij bijvoorbeeld dat het intrekken van stikstofvergunningen mogelijk wordt als het te lang duurt met de vrijwillige verkoop door uitstoters.

Het betoog van D66 stootte coalitiepartners VVD en CDA tegen het zere been. Thom van Campen (VVD) wilde van De Groot weten waar in het coalitieakkoord hij precies ruimte zag voor het innemen van vergunningen. "D66 was er ooit trots op liberaal te zijn, maar daar zet ik nu wel mijn vraagtekens bij", aldus de VVD'er. Hij vindt dat De Groot het in een te vroeg stadium heeft over dwangmaatregelen.

CDA'er Derk Boswijk vindt het "waardeloos" dat hij het met De Groot moet hebben over dwang. Volgens hem leidt alleen het praten over dwangmaatregelen al tot onrust bij boeren, die daardoor ook niet meer willen meewerken aan vrijwillige uitkoopregelingen. "CDA en VVD vinden niet dat het intrekken van vergunningen nu op tafel ligt, en als het aan het CDA ligt ook niet in de toekomst", aldus Boswijk. Hij wil juist optrekken met De Groot om van de vrijwillige uitkoopregeling een succes te maken.

Stok achter de deur

De Groot vindt dat de Porthos-uitspraak, waardoor ook de bouw verder aan banden werd gelegd vanwege stikstofregels, voor een nieuwe situatie heeft gezorgd. Ook vindt hij dat de VVD het "zich zou moeten aantrekken" dat 28 miljard euro aan investeringen niet kon doorgaan vanwege de stikstofcrisis. Wel is hij het "volstrekt eens" met het CDA dat vrijwilligheid "het beste en het snelste is". Toch wil hij dwingende maatregelen als "stok achter de deur".

Het kabinet streeft ernaar volgend najaar duidelijkheid te geven of piekbelasters worden gedwongen te stoppen. Als genoeg uitstoters gebruik maken van de "woest aantrekkelijke regeling", zoals stikstofminister Christianne van der Wal die vaak noemde, dan hoeft het niet zo ver te komen. Volgens die regeling kunnen uitstoters die zich willen laten uitkopen 120 procent van de marktwaarde krijgen voor bijvoorbeeld hun boerderij of fabriek.

Door: ANP

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

10 april '25 (14:37)

Verhuurders verkochten voor miljarden aan huurwoningen, blijkt uit studie

Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht. Dit meldde NVM-dochteronderneming brainbay donderdag na onderzoek over het zogenoemde uitponden. Dat houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen.

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.