Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minister Schouten houdt vol: geen energietoeslag voor studenten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Minister Schouten houdt vol: geen energietoeslag voor studenten
Armoedeminister Carola Schouten blijft bij haar besluit dat studenten geen aanspraak kunnen maken op de toeslag van 1300 euro, die is bedoeld om de hoge energiekosten te compenseren. Ze vreest dat veel studenten anders de toeslag krijgen terwijl ze deze helemaal niet nodig hebben. Daarmee geeft ze niet toe aan Groningse studenten die donderdag protesteerden omdat ze het oneerlijk vinden om te worden uitgesloten van de regeling.

Als alle studenten in een studentenhuis van twaalf mensen 1300 euro energietoeslag krijgen, dan ontvangen ze volgens Schouten veel meer geld dan ze nodig hebben om de rekening voor gas en licht te betalen. De regeling is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen met hun hoge energierekening. Specifiek alleen de studenten betalen die wel een eigen energierekening hebben, is volgens de minister niet uitvoerbaar. Ze beschikt namelijk niet over de persoonsgegevens waarmee kan worden bepaald wie geld krijgt en wie niet.

Schouten heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) meerdere keren gevraagd of die de energietoeslagen kan verdelen onder studenten. Die zegt niet over de benodigde gegevens te beschikken en het bovendien al druk te hebben met de herinvoering van de basisbeurs. Dan blijft volgens Schouten de optie over om alle uitwonende studenten de energietoeslag van 1300 euro te betalen. Dat zal de Staat volgens de minister 200 miljoen euro kosten en dat vindt ze te duur.

Fundamenteel meningsverschil

"Op dit punt verschillen we fundamenteel van mening", zegt Kamerlid Stephan van Baarle van DENK. Hij wijst erop dat ook veel mensen die het financieel wel redden profiteren van de recente koopmaatregelen die zijn genomen vanwege de hoge inflatie en energieprijzen. De politicus begrijpt niet waarom dat bij studenten dan wel een bezwaar is. "Op die tientallen miljarden is 200 miljoen ineens een probleem." Coalitiepartijen CDA en D66 spreken op dit punt geen steun uit, maar vragen Schouten wel om naar alternatieve oplossingen te kijken.

Het kabinet heeft eerder 35 miljoen euro vrijgemaakt voor individuele studenten die op kamers wonen en in financiële problemen komen omdat ze hun eigen energierekening moeten betalen. Het is aan de gemeenten om dit bedrag te verdelen. Wethouders van dertien studentensteden hebben Schouten en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf donderdag in een brandbrief gevraagd om dit te regelen via de DUO - die het dus te druk heeft volgens Schouten. Want ook gemeenten hebben volgens de briefschrijvers te weinig informatie over studenten om ze gericht te kunnen helpen.

Door: ANP

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

23 januari '25 ( 6:04)

'Nog meer vertraging in huizenbouw,' stikstofruimte schuiven mag niet meer zonder vergunning

De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door een recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Dat voorziet directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De precieze impact van de uitspraak is het kennisinstituut nog aan het uitzoeken. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden."

22 januari '25 ( 9:48)

'Bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter'

De bouw van sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten blijft achter. Dat stelt de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt.

22 januari '25 ( 8:37)

Koopwoningprijzen stijgen in 2024 met 8,7 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vorig jaar gemiddeld met 8,7 procent gestegen, maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend. In de maand december werden woningen gemiddeld 10,9 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder.

22 januari '25 ( 8:03)

VEH: 'Zware bankcontroles hebben buitenproportionele gevolgen voor VvE's'

Verenigingen van Eigenaars (VvE's) ondervinden moeilijkheden bij het openen van een bankrekening. Vereniging Eigen Huis (VEH) ontving hierover klachten en wil dat de minister van Financiën Eelco Heinen het bankentoezicht voor VvE's versoepelt.

20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.

16 januari '25 ( 7:03)

Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.