Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieuorganisaties verbolgen over harder laten draaien kolencentrales

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Milieuorganisaties reageren verbolgen op het voornemen van het kabinet om kolencentrales tijdelijk harder te laten draaien. "We zitten juist in de huidige crisis door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit is heel kortzichtig", vindt Faiza Oulahsen van Greenpeace. Peer de Rijk van Milieudefensie vindt het net zoiets als "een biertje drinken tegen de kater". Natuur & Milieu spreekt van een "onacceptabel plan", dat nauwelijks helpt en de klimaatdoelen "verder op afstand zet". 

Kolencentrales mogen nu slechts op maximaal 35 procent van hun capaciteit draaien, omdat ze een hoge CO2-uitstoot veroorzaken. Het kabinet wil die beperking tijdelijk loslaten. Zo hoeft minder stroom opgewekt te worden in gascentrales. Op die manier wil het kabinet de weggevallen leveranties uit Rusland het hoofd bieden.

"De prioriteiten van dit kabinet liggen echt verkeerd als het om klimaatbeleid gaat", vindt Milieudefensie. "Waarom stellen we geen lijst op met essentiële industrieën voor ons gas, zoals we ook in tijden van corona met beroepen deden?"

Gas besparen in kantoren en fabrieken

Ook Greenpeace ziet nog volop mogelijkheden om in fabrieken en kantoren gas te besparen. Een eenvoudige maatregel, zoals overal oude tl-verlichting vervangen door energiezuinige lampen kan volgens Oulahsen al een half miljard kuub gas per jaar schelen. Ook met het isoleren van buizen in fabrieken valt volgens haar nog veel winst te behalen.

Sceptisch

Natuur & Milieu is sceptisch: "Het gas dat wordt bespaard, omdat de gascentrales minder draaien, komt namelijk niet automatisch in onze gasreserves terecht, omdat we een vrije energiemarkt hebben. De oplossing is dus een wassen neus", stelt de organisatie, die vindt dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 op deze manier niet gaat halen. "Radicale energiebesparing en veel meer gebruik maken van duurzame bronnen moet de focus zijn van het kabinet. Alleen dit helpt om onze fossiele afhankelijkheid af te bouwen, de energiezekerheid te garanderen, en de energieprijs te beheersen."

Urgenda laat weten niet blij te zijn met de maatregel, maar benadrukt wel dat het gaat om een uitzonderlijke situatie vanwege de oorlog in Oekraïne. "In een normale situatie zou ik hier echt boos over zijn", aldus directeur Marjan Minnesma. Ze laat weten dat meer kolen niet nodig zijn om "de Nederlanders warm te houden". "Wij zijn maar voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas, dat kunnen we met energiebesparingen opvangen. Ik zie deze maatregel meer als onderdeel van een totaalpakket om de Europese energielevels op peil te houden, voor het geval dat Poetin de gaskraan nog verder dichtdraait.

"Enorm teleurstellend" plan

De Jonge Klimaatbeweging noemt het plan "enorm teleurstellend", maar snapt wel dat het kabinet daar op uitkomt om tekorten zo veel mogelijk te voorkomen. "Als de productie van hernieuwbare energie eerder was opgeschaald, hadden we kunnen voorkomen dat kolencentrales nu weer op volle toeren moeten draaien. Helaas kan het kabinet niet terug in de tijd stappen", zegt voorzitter Aniek Moonen. "Tegelijkertijd is het cruciaal dat de versnelde uitbouw van hernieuwbare energie, zowel op zee als op land, doorgaat. Aanvullend klimaatbeleid moet zorgen voor een hele grote inhaalslag. Het kabinet moet daarom koersen op 65 procent emissiereductie in 2030 en het sluiten van alle kolencentrales in 2025. Dit is dé kans voor het kabinet om te laten zien dat de stem van toekomstige generaties ook meetelt."

Door: ANP

22 november '24 (11:09)

Volgens ING zal het aantal woningverkopen blijven toenemen

Dit en volgend jaar zullen weer meer woningen verkocht worden in Nederland, voorspelt ING Research. Volgens de onderzoekstak van de bank komt dat vooral door investeerders die van hun huurappartementen af willen.

22 november '24 ( 8:51)

Koopwoningprijzen in oktober opnieuw fors omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn vorige maand opnieuw hard gestegen. Kopers moesten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in oktober gemiddeld 467.355 euro neertellen voor een bestaande woning. De huizenprijzen lagen daarmee 11,5 procent hoger dan een jaar geleden. In de afgelopen maanden namen de huizenprijzen ook al steeds in het sterkste tempo in ruim twee jaar toe.

21 november '24 (10:06)

Investeerders verkopen meer woningen dan ze aankopen, meldt het Kadaster

Investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen van de hand gedaan dan zij kochten, meldt het Kadaster. Die trend is al langer gaande, omdat nieuwe regels van de overheid verhuuractiviteiten minder aantrekkelijk maken. Zo spelen de verhoogde overdrachtsbelasting, de opkoopbescherming, de regels in box 3 en de Wet betaalbare huur hierbij een rol.

21 november '24 ( 8:32)

Gebrek aan beschikbare grond belemmert bouw van sociale huurwoningen

Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen. Vorig jaar lukte het corporaties om meer woningen te bouwen, maar het waren er volgens branchekoepel Aedes toch nog steeds veel te weinig.

19 november '24 (16:15)

CPB: Kwantiteit woningen belangrijker dan type

Hoeveel woningen er gebouwd worden is belangrijker voor de positie van beknelde huishoudens op de woningmarkt dan het precieze soort woningen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek naar welke woningen het meest passend zijn om te bouwen voor mensen die nu in een te duur huis wonen dat niet past bij hun wensen. "Het belangrijkste voor beknelde huishoudens is dat er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd."

19 november '24 (16:00)

Gebrek aan ouderenwoningen: Slechts 3.922 gerealiseerd, doelstelling bij lange na niet gehaald

In Nederland worden dit jaar 3922 seniorenwoningen gebouwd, een aanzienlijk lager aantal dan de regering oorspronkelijk had gepland, meldt het vakblad Cobouw op basis van eigen onderzoek. Voormalig woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moesten komen.

04 november '24 ( 8:30)

Ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde minder woningen op

Het ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde vorig jaar bijna een tiende minder woningen op. In 2023 werden er op die manier 8800 woningen gecreëerd, 8 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.