Vraag naar energiebesparende maatregelen voor huizen sterk gestegen
Gemiddeld is de nieuwe energienota 82 euro per maand duurder dan het oude tarief. Energie besparen wordt voor velen dan ook een noodzaak. Sommige producten, zoals (hybride) warmtepompen, zijn maar mondjesmaat leverbaar en hebben lange leveringstijden. Voor zonnepanelen is het knelpunt vooral het gebrek aan personeel, maar ook hier zijn leveringsproblemen niet uit te sluiten. Ook veel isolatiebedrijven zijn de komende maanden al volgeboekt. “Toch is het slim om niet langer te wachten en nu in actie te komen. De kans is dan het grootst dat je op tijd bent voor de volgende winter. Als je langer wacht ben je straks zeker te laat", zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.
Iedereen moet kunnen verduurzamen
Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis in juni 2021 bleek dat bijna twee derde van de eigen woningen beter geïsoleerd kan worden. De helft van de eigenaren zegt dat ze hun huis wel willen verduurzamen, maar dat daarvoor het geld ontbreekt. Cindy Kremer: “Het is belangrijk dat de financiële barrières voor bewoners met een bescheiden inkomen zo snel mogelijk worden weggenomen. Deze groep zit klem door de steeds hogere energielasten en houdt geen geld over om daar iets tegen te doen. Schrap daarom de verplichting om twee maatregelen ineens te nemen voordat je subsidie krijgt, maar help mensen bij iedere afzonderlijke verbeterstap. Verstrek isolatiesubsidies vooraf in plaats van achteraf, daarmee voorkom je dat mensen de isolatiekosten eerst volledig met eigen geld moeten betalen. Een voucher, een bon die geld waard is bij isolatiebedrijven, helpt eigenaren van woningen met een laag energielabel en een klein budget om hun situatie te verbeteren.”
Besparingsmaatregelen voor iedereen
Vereniging Eigen Huis heeft slimme tips over energiebesparing op een rij gezet. Veel daarvan zijn maatregelen die iedereen, huurder of huiseigenaar, direct zelf kan nemen.
Door: Nationale Bouwgids