Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat is een hybride warmtepomp?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De vraag naar de hybride warmtepomp stijgt, vooral nu de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne bijna dagelijks stijgen. Maar wat is een hybride warmtepomp eigenlijk en waarom is deze beter dan alleen een cv-ketel? 30 procent van de mensen heeft er wel eens van gehoord, maar weet niet precies wat het is. 20 procent heeft nog nooit van een hybride warmtepomp gehoord. Wij leggen het je daarom uit. 

De hybride warmtepomp vervangt een deel van het aardgasverbruik in een huishouden. Door de pomp aan te sluiten op de cv-ketel verbruik je meer stroom en minder gas. Huishoudens met een hybride warmtepomp verbruiken 60 tot 70 procent minder aardgas voor de verwarming. Je elektriciteitsverbruik gaat hiermee wel omhoog, maar maakt je broodnodig minder afhankelijk van gas.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en kan voor een groot deel van het jaar het huis warm houden. Als het buiten te koud is of het te lang duurt om het huis op te warmen, springt de cv-ketel bij. Ook voor warm water in de keuken en badkamer blijft de cv-ketel nodig.

Terugverdientijd

Doordat de aardgasprijs nu flink oploopt, verdienen huishoudens de aanschaf van de hybride warmtepomp sneller terug dan voorheen. De zogenoemde terugverdientijd kan teruglopen naar vier tot vijf jaar. Daalt de gasprijs weer, dan komt de terugverdientijd op zes tot zeven jaar te staan.

Hybride warmtepomp versus volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar een volledig aardgasvrij huis. De meeste huizen zijn tegenwoordig geschikt voor een hybride warmtepomp maar voor een volledig elektrische warmtepomp waar geen cv-ketel meer voor nodig is, moet een huis aan meer eisen voldoen.

Een hybride warmtepomp is breed toepasbaar. “Omdat de cv-ketel kan bijspringen, is een hybride warmtepomp ook mogelijk in matig geïsoleerde huizen”, licht energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal toe. “Het is een tussenstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de levensduur van 15 jaar kun je de matige isolatie verbeteren naar goed, en kun je de hybride vervangen door een volledig elektrische warmtepomp.”

Met een volledig elektrische warmtepomp gaat een huishouden volledig van het aardgas af. De pomp verwarmt het huis én levert warm water op een duurzamere manier dan de cv-ketel. Ook de volledig elektrische pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Huizen die goed geïsoleerd zijn, kunnen zo’n pomp installeren. Een huis is hier alleen geschikt voor als deze is voorzien van goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Warmtepompen werken namelijk met een verwarmingstemperatuur van maximaal 55 graden. Dat is bij een cv-ketel wel anders: die levert water tot 80 graden. Dat betekent eigenlijk dat slecht of matig geïsoleerde huizen geen baat hebben bij een volledig elektrische warmtepomp, omdat ze dan niet warm genoeg worden.

De meeste huizen tussen 1992 en 1999 zijn voorzien van redelijke isolatie. Vanaf 2000 is isolatie in huizen almaar verbeterd en huizen die vanaf 2009 zijn gebouwd, hebben goede tot zeer goede isolatie. Bewoners van deze huizen kunnen met weinig tot geen aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5.000 euro. Je krijgt daar ongeveer 2.500 euro subsidie voor, dat is meer dan vorig jaar. “Met een besparing van 400 euro per jaar op je energierekening, uitgaande van 1 euro per kubieke meter gas, verdien je de aanschafkosten ruim binnen de levensduur van 15 jaar terug en ben je meteen duurzamer bezig. Combineer je de aanschaf van een hybride warmtepomp met een isolatiemaatregel dan krijg je voor de isolatie ook nog eens 30 procent subsidie. Dat is een mooie kans om tegelijk de isolatie van je huis te verbeteren”, zegt Van Meegeren.

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan mee met de Verwarmingstest van Milieu Centraal.

Op zoek naar een goede hybride warmtepomp? De Consumentenbond testte acht hybride warmtepompen.

Door: Nationale Bouwgids
Bronnen: Milieu Centraal, NOS, Telegraaf, De Consumentenbond

21 november '24 (10:06)

Investeerders verkopen meer woningen dan ze aankopen, meldt het Kadaster

Investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen van de hand gedaan dan zij kochten, meldt het Kadaster. Die trend is al langer gaande, omdat nieuwe regels van de overheid verhuuractiviteiten minder aantrekkelijk maken. Zo spelen de verhoogde overdrachtsbelasting, de opkoopbescherming, de regels in box 3 en de Wet betaalbare huur hierbij een rol.

21 november '24 ( 8:32)

Gebrek aan beschikbare grond belemmert bouw van sociale huurwoningen

Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen. Vorig jaar lukte het corporaties om meer woningen te bouwen, maar het waren er volgens branchekoepel Aedes toch nog steeds veel te weinig.

19 november '24 (16:15)

CPB: Kwantiteit woningen belangrijker dan type

Hoeveel woningen er gebouwd worden is belangrijker voor de positie van beknelde huishoudens op de woningmarkt dan het precieze soort woningen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek naar welke woningen het meest passend zijn om te bouwen voor mensen die nu in een te duur huis wonen dat niet past bij hun wensen. "Het belangrijkste voor beknelde huishoudens is dat er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd."

19 november '24 (16:00)

Gebrek aan ouderenwoningen: Slechts 3.922 gerealiseerd, doelstelling bij lange na niet gehaald

In Nederland worden dit jaar 3922 seniorenwoningen gebouwd, een aanzienlijk lager aantal dan de regering oorspronkelijk had gepland, meldt het vakblad Cobouw op basis van eigen onderzoek. Voormalig woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moesten komen.

04 november '24 ( 8:30)

Ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde minder woningen op

Het ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde vorig jaar bijna een tiende minder woningen op. In 2023 werden er op die manier 8800 woningen gecreëerd, 8 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.