Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Houd in de eerste ontwerpfase al rekening met de ramen en deuren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Bij een nieuwbouwhuis komt het vaak direct al ter sprake, de keuze van de ramen en deuren. Bij een renovatie of verbouwing vergeet men nogal eens op tijd te denken aan de deuren en ramen. Het lijkt misschien ook niet vanzelfsprekend of belangrijk, maar dat is het wel. Niet alleen de kleur is belangrijk maar ook het materiaal. Houd dus in de 1 ontwerpfase als rekening met de keuzen van de ramen en deuren. We zetten de keuzes voor u op een rijtje. 

Deuren en ramen van hout

De meest bekende en traditionele keuze is hout. De meeste producenten bieden hardhouten ramen en deuren aan. Voordeel hiervan is de levensduur, het is duurzaam (opslagplaats van Co2) en kan in elke gewenste kleur geschilderd worden, er is een ruime keus in vormgeving. Nadelen van houten ramen en deuren is dat er regelmatig onderhoud gepleegd moet worden, eens in de paar jaar moet er geschilderd worden en eens in de 10/15 jaar is een grote onderhoudscyclus nodig. 

PVC ramen en deuren

Een bekende en erg populaire keuze zijn PVC ramen en deuren. De voordelen zijn: weinig onderhoud, goede isolatie (thermisch en akoestisch), 100% recyclebaar, grote keuze aan kleuren. Ook PVC deuren en ramen hebben natuurlijk nadelen, zo is het minder sterk dan hout of aluminium, onder bepaalde omstandigheden kan het uitzetten of krimpen en ze zijn niet zo krasbestendig. 

Aluminium ramen en deuren

Een andere keuze zijn ramen en deuren van aluminium, dit is iets minder bekend maar zeker het overwegen waard. Aluminium deuren en ramen hebben de volgende voordelen: ze zijn stevig en stabiel, ze nemen geen vocht op, makkelijk in onderhoud (ramen en deuren hoeven niet geschilderd te worden), makkelijk schoon te maken, duurzaam (100% recyclebaar) en eenvoudig te repareren. De nadelen van aluminium kozijnen zijn het volgende: ze kunnen niet geschilderd worden, ze mogen niet in direct contact staan met materialen zoals lood, koper, kalk, cement, hout en staal, uitgezonderd roestvrij staal. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door een tussenlaag te plaatsen. 

Wat is het budget?

Met bovenstaande informatie wordt het wellicht iets makkelijker om een keuze te maken welke ramen en deuren er in de woning komen en van welk materiaal. Budget speelt vanzelfsprekend ook een rol, maar laat dit niet bepalend zijn. De juiste ramen en deuren in het huis maken het aanzicht van het huis. Bij nieuwbouw kan de architect u verschillende kleuropties laten zien en kunt u relatief makkelijk een kleurkeuze maken. Bij een verbouwing is dit lastiger, maar er zijn tegenwoordig gratis programma's te downloaden waarbij het mogelijk is om de plattegrond van de woning in te maken en een buitenaanzicht te creëren. Echter krijgt u het beste advies bij een gespecialiseerde zaak in ramen en deuren. Zij maken voor u een offerte op maat, adviseren de materiaalkeuze en vanzelfsprekend in de kleurkeuze. Advies in materiaalkeuze is erg belangrijk, niet elk materiaal is geschikt voor de constructie van het huis of de weersomstandigheden waarin het huis zich bevindt. een huis aan zee heeft hele andere weersinvloeden dan een huis in het bos of in een grote stad. Laat u dus goed adviseren, vraag meerdere offertes op, denk goed na over de kleurstelling en prijs u uiteindelijk gelukkig met prachtige nieuwe ramen en deuren! 

22 november '24 (11:09)

Volgens ING zal het aantal woningverkopen blijven toenemen

Dit en volgend jaar zullen weer meer woningen verkocht worden in Nederland, voorspelt ING Research. Volgens de onderzoekstak van de bank komt dat vooral door investeerders die van hun huurappartementen af willen.

22 november '24 ( 8:51)

Koopwoningprijzen in oktober opnieuw fors omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn vorige maand opnieuw hard gestegen. Kopers moesten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in oktober gemiddeld 467.355 euro neertellen voor een bestaande woning. De huizenprijzen lagen daarmee 11,5 procent hoger dan een jaar geleden. In de afgelopen maanden namen de huizenprijzen ook al steeds in het sterkste tempo in ruim twee jaar toe.

21 november '24 (10:06)

Investeerders verkopen meer woningen dan ze aankopen, meldt het Kadaster

Investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen van de hand gedaan dan zij kochten, meldt het Kadaster. Die trend is al langer gaande, omdat nieuwe regels van de overheid verhuuractiviteiten minder aantrekkelijk maken. Zo spelen de verhoogde overdrachtsbelasting, de opkoopbescherming, de regels in box 3 en de Wet betaalbare huur hierbij een rol.

21 november '24 ( 8:32)

Gebrek aan beschikbare grond belemmert bouw van sociale huurwoningen

Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen. Vorig jaar lukte het corporaties om meer woningen te bouwen, maar het waren er volgens branchekoepel Aedes toch nog steeds veel te weinig.

19 november '24 (16:15)

CPB: Kwantiteit woningen belangrijker dan type

Hoeveel woningen er gebouwd worden is belangrijker voor de positie van beknelde huishoudens op de woningmarkt dan het precieze soort woningen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek naar welke woningen het meest passend zijn om te bouwen voor mensen die nu in een te duur huis wonen dat niet past bij hun wensen. "Het belangrijkste voor beknelde huishoudens is dat er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd."

19 november '24 (16:00)

Gebrek aan ouderenwoningen: Slechts 3.922 gerealiseerd, doelstelling bij lange na niet gehaald

In Nederland worden dit jaar 3922 seniorenwoningen gebouwd, een aanzienlijk lager aantal dan de regering oorspronkelijk had gepland, meldt het vakblad Cobouw op basis van eigen onderzoek. Voormalig woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moesten komen.

04 november '24 ( 8:30)

Ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde minder woningen op

Het ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde vorig jaar bijna een tiende minder woningen op. In 2023 werden er op die manier 8800 woningen gecreëerd, 8 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.