5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis
Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis
Een slim huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa.
Wat zijn smart tech voorzieningen?
Smart tech voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat onder de domotica categorie. Al deze apparaten bij elkaar worden dit ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd.
Hoe slimme apparaten met je meedenken
De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij bij het raam opent zal de verwarming automatisch worden gezet. De onderscheidende waarde van domotica ligt immers in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen. Daarom delen we hieronder 5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.
5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis
- Meer huiselijk comfort. Door smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis zorg je voor veel meer comfort in huis. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensoren om je verlichting automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast kan de verwarming automatisch geactiveerd worden wanneer deze een bepaalde temperatuur meet.
- Besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis heeft betrekking op de kostenbesparing die je hiermee doet. Een slimme thermostaat zorgt al voor een enorme besparing! Wat dacht je van de mogelijkheid om de verwarming en iedere gewenst apparaat automatisch uit te laten zetten als niemand thuis is? Met geofencing is dit mogelijk.
- Zorgen voor meer veiligheid in een woning. Je kunt gebruik maken van diverse smart home toepassingen om veiligheidsvoordelen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een slimme inbraakpreventie en het alarmeren bij rookdetectie of beweging. daarnaast is de slimme deurbel een bekend voorbeeld.
- Efficiëntie en woongenot. Smart tech toepassingen sluiten volledig aan bij ons drukke bestaan. Wat dacht je van het gebruik van een smart speaker die je alles kan vragen en zelfs je afspraken bij kan houden? wat dacht je van een intelligent watersysteem die je tuin kan bewateren als het een aantal dagen niet geregend heeft? Uiteraard past het gebruik van de robotstofzuiger en de robotmaaier ook in dit rijtje.
- Praktisch gemak. Dit punt mag zeker niet onbenoemd blijven. We geven hiervoor een eenvoudig maar zeer herkenbaar voorbeeld. Het slimme deurslot maakt het mogelijk om je voordeur contactloos te openen en op slot te doen. Ideaal uiteraard als je met je handen vol voor je eigen deur staat.