Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Een slim huis zorgt voor een volledige controle over je eigen huis. Daarnaast is de inzet van smart tech voorzieningen een investering die kostenbesparend werkt. Reden genoeg om je hier eens goed in te verdiepen. Laat je daarom gerust inspireren door deze blog waarin we 5 redenen met je delen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.   

Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis

Een slim huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa. 

Wat zijn smart tech voorzieningen?

Smart tech voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat onder de domotica categorie. Al deze apparaten bij elkaar worden dit ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd. 

Hoe slimme apparaten met je meedenken

De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij bij het raam opent zal de verwarming automatisch worden gezet. De onderscheidende waarde van domotica ligt immers in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen. Daarom delen we hieronder 5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis 

  1. Meer huiselijk comfort. Door smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis zorg je voor veel meer comfort in huis. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensoren om je verlichting automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast kan de verwarming automatisch geactiveerd worden wanneer deze een bepaalde temperatuur meet. 
  2. Besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis heeft betrekking op de kostenbesparing die je hiermee doet. Een slimme thermostaat zorgt al voor een enorme besparing! Wat dacht je van de mogelijkheid om de verwarming en iedere gewenst apparaat automatisch uit te laten zetten als niemand thuis is? Met geofencing is dit mogelijk. 
  3. Zorgen voor meer veiligheid in een woning. Je kunt gebruik maken van diverse smart home toepassingen om veiligheidsvoordelen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een slimme inbraakpreventie en het alarmeren bij rookdetectie of beweging. daarnaast is de slimme deurbel een bekend voorbeeld.
  4. Efficiëntie en woongenot. Smart tech toepassingen sluiten volledig aan bij ons drukke bestaan. Wat dacht je van het gebruik van een smart speaker die je alles kan vragen en zelfs je afspraken bij kan houden? wat dacht je van een intelligent watersysteem die je tuin kan bewateren als het een aantal dagen niet geregend heeft? Uiteraard past het gebruik van de robotstofzuiger en de robotmaaier ook in dit rijtje.   
  5. Praktisch gemak. Dit punt mag zeker niet onbenoemd blijven. We geven hiervoor een eenvoudig maar zeer herkenbaar voorbeeld. Het slimme deurslot maakt het mogelijk om je voordeur contactloos te openen en op slot te doen. Ideaal uiteraard als je met je handen vol voor je eigen deur staat.
21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.