Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakmensen als praktijkvoorbeeld voor nieuw personeel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De huidige personeelstekorten in de bouw, evenals in andere sectoren, zorgen ervoor dat bedrijven creatief moet denken. De opdrachten stapelen zich inmiddels op, en dus moeten bedrijven op zoek naar nieuw personeel. Het aantal vacatures stijgt snel, terwijl het aantal vakmensen dat actief is of wil werken in de bouw achterblijft. En dient zich wel een nieuw personeelslid aan, dan is de juiste begeleiding en opleiding gewenst. Welke rol kunnen vakmensen vervullen om nieuw personeel snel op te leiden binnen de organisatie? 

Vacatures bouw invullen

Het aantal vacatures in de bouw stijgt dus, net als het aantal opdrachten. Dat heeft alles te maken met de doelstelling die een brede bouwcoalitie zich heeft gesteld: 1 miljoen nieuwe woningen in 2030. Om dit te realiseren moeten in de komende jaren veel meer mensen instromen binnen de bouw. En om het voor bedrijven makkelijker te maken personeel aan te nemen, zijn diverse regelingen op touw gezet. Een voorbeeld daarvan is loonkostensubsidie voor bedrijven die ruimte vrijmaken voor een proefplaatsing of kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking.

Wat is de praktische uitwerking van loonkostensubsidie? Bedrijven krijgen hiermee nieuwe opties om personeel aan te trekken, en dat zonder al te veel financiële risico’s. Waar het voorheen bijvoorbeeld risicovol was om mensen met een (kleine) arbeidsbeperking aan te nemen, daar komen bedrijven dankzij loonkostensubsidie nu in aanmerking voor financiële compensatie.

Leerwerktrajecten: het vak leren van professionals

Een veelbelovend alternatief is het leerwerktraject. Hierin speelt de vakman op de werkvloer een belangrijke rol. Nieuw personeel kan drie of vier dagen per week meelopen op de werkvloer, en leert op de vijfde dag de theoretische kant van het vak. De vakmensen op de werkvloer vormen de ideale leerschool voor starters, en zorgen voor een duurzame opleiding. Van wie kan je het vak beter leren dan van een professional die al jaren actief is?

Zijn regelingen voor de bouw duurzaam?

Dat is een vraag die veelvuldig wordt gesteld. Het leerwerktraject en de loonkostensubsidie zijn twee regelingen die financieel aantrekkelijk zijn voor bedrijven, maar die geen garantie bieden voor een duurzame oplossing voor het personeelstekort, waar al een tijdlang sprake van is binnen de bouw. Wel is het zo dat bedrijven dankzij het leerwerktraject en een proefplaatsing bij wederzijdse ontevredenheid snel en zorgeloos weer afscheid kunnen nemen van de beoogde kandidaat. 

Of dit een duurzame oplossing is, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Wel ontvangen bedrijven de handvaten die nodig zijn om een brede groep nieuwkomers en zij-instromers de kans te bieden. Denk aan enthousiaste jongeren, mensen met een arbeidsbeperking en vluchtelingen die op zoek zijn naar een baan. Dankzij de laagdrempelige instapvoorwaarden kunnen bedrijven hun nieuwe medewerkers ook volledig binnen de cultuur van het bedrijf opleiden, en dat biedt meer inzicht in de kennis en kunde. Hoe bedrijven hiermee omgaan, dat zal de praktijk moeten uitwijzen.

21 november '24 (10:06)

Investeerders verkopen meer woningen dan ze aankopen, meldt het Kadaster

Investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar meer woningen van de hand gedaan dan zij kochten, meldt het Kadaster. Die trend is al langer gaande, omdat nieuwe regels van de overheid verhuuractiviteiten minder aantrekkelijk maken. Zo spelen de verhoogde overdrachtsbelasting, de opkoopbescherming, de regels in box 3 en de Wet betaalbare huur hierbij een rol.

21 november '24 ( 8:32)

Gebrek aan beschikbare grond belemmert bouw van sociale huurwoningen

Een tekort aan bouwgrond blijft volgens woningcorporaties het belangrijkste knelpunt bij nieuwbouwplannen. Vorig jaar lukte het corporaties om meer woningen te bouwen, maar het waren er volgens branchekoepel Aedes toch nog steeds veel te weinig.

19 november '24 (16:15)

CPB: Kwantiteit woningen belangrijker dan type

Hoeveel woningen er gebouwd worden is belangrijker voor de positie van beknelde huishoudens op de woningmarkt dan het precieze soort woningen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek naar welke woningen het meest passend zijn om te bouwen voor mensen die nu in een te duur huis wonen dat niet past bij hun wensen. "Het belangrijkste voor beknelde huishoudens is dat er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd."

19 november '24 (16:00)

Gebrek aan ouderenwoningen: Slechts 3.922 gerealiseerd, doelstelling bij lange na niet gehaald

In Nederland worden dit jaar 3922 seniorenwoningen gebouwd, een aanzienlijk lager aantal dan de regering oorspronkelijk had gepland, meldt het vakblad Cobouw op basis van eigen onderzoek. Voormalig woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moesten komen.

04 november '24 ( 8:30)

Ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde minder woningen op

Het ombouwen van voormalige kantoren en winkels leverde vorig jaar bijna een tiende minder woningen op. In 2023 werden er op die manier 8800 woningen gecreëerd, 8 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.