Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVM: prijsgekte op woningmarkt houdt aan, aanbod daalt sterk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De prijzen voor koopwoningen blijven onverminderd hard stijgen, meldt makelaarsvereniging NVM in zijn kwartaalrapportage. Voor een bestaande woning werd in het derde kwartaal gemiddeld 19 procent meer betaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De prijs van een nieuwbouwwoning steeg op jaarbasis met 14 procent. Verder daalde het woningaanbod in een jaar tijd met 44 procent.

De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning steeg de voorbije maanden naar 419.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning moet in doorsnee 455.000 euro worden betaald. De NVM merkt verder op dat het aantal verkochte woningen in Nederland opnieuw is afgenomen. In totaal werden 32.000 huizen verkocht. Dat betekende op jaarbasis een daling met 29 procent en het laagste aantal in zes jaar tijd. Aan het einde van het kwartaal stonden 16.500 woningen te koop. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995.

Volgens de NVM neemt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder toe. Zeker ook omdat bij het bieden op een huis, de vraagprijs ruimschoots overboden wordt. Circa 80 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. NVM-voorman Onno Hoes spreekt dan ook van "geen fleurig beeld". De gekte op de huizenmarkt wordt volgens de makelaars onder andere veroorzaakt door de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast zijn de spaartegoeden van particulieren groter dan ooit en ontwikkelt de economie zich sterk. Volgens de NVM geeft dat huizenkopers het vertrouwen om "bewust" de hoofdprijs te bieden om andere kopers af te troeven.

Vraagprijsstijging

Hoes legt uit dat het voor verkopers van huizen gunstig kan zijn om de overwaarde nu te gelde te maken. Maar om daarna een geschikte woning te vinden, blijkt een hele opgave. Het zorgt ervoor dat mensen wel twee keer nadenken voordat ze hun huis te koop zetten. Dat belemmert volgens Hoes de doorstroming, niet alleen op de koopmarkt, maar ook tussen huur en koop. Het maakt ook de tweedeling in de samenleving tussen woningbezitters en woningzoekers groter.

De gemiddelde vraagprijs van alle woningen die nu te koop staan, dus nog niet verkocht zijn, komt uit op gemiddeld 480.000 euro. Dat betekende een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 met 6,4 procent. Daarmee is hier wel sprake van een afvlakking. Dit percentage lag lang boven de 10 procent. Gemiddeld staat een huis 45 dagen te koop. Dat is ruim een maand korter dan een jaar eerder.

Verder verkochten NVM-makelaars in het derde kwartaal bijna 8000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dat betekende een daling met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt kwam nam met 28 procent af tot 7400 woningen.

Door: ANP

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.