Minder wolf en meer kernenergie - missie van nieuwe coalitie Gelderland
Het nieuwe bestuur bestaat uit de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. Samen hebben de partijen 30 van de 55 zetels in het Gelderse parlement.
In het akkoord staan veel punten die verwacht konden worden van een bestuur waarin BBB een hoofdrol speelt. Zo valt onder het kopje Landbouw in een van de eerste zinnen al "geen gedwongen uitkoop" te lezen, verwijzend naar de optie om boeren gedwongen te laten stoppen.
Beschermde status wolf
Daarnaast gaat de provincie "lobbyen zodat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat". De Gelderse BBB-fractie pleitte direct na de verkiezingen al voor het toestaan van schieten op de wolf. Verder wil de coalitie zonnepanelen "in ieder geval niet op goede landbouwgrond" plaatsen.
Het woord zonnepanelen komt sowieso maar één keer voor in het akkoord. Om de klimaatdoelen te halen wil het bestuur vooral "meer werk" maken van kernenergie. "We beschouwen de bouw van een kleine kerncentrale (kleine modulaire reactor) als een serieus alternatief."
Landbouw en stikstof
In het akkoord staan ook plannen op tal van andere terreinen. Zo moet een "Gelredag" bewoners van de provincie kennis laten maken met "de verschillende kenmerken van onze provincie". Verder benadrukt de coalitie dat communicatie vanuit de provincie "altijd helder en begrijpelijk" moet zijn en gaat het contact voor bewoners met het overheidsorgaan "eenvoudiger" worden.
Het beoogde college van Gedeputeerde Staten - het 'kabinet' in de provincie - bestaat uit twee BBB'ers: Ans Mol (wethouder in de gemeente West Maas en Waal) en voormalig CDA'er en bestuurder bij landbouworganisatie LTO Harold Zoet. Zij hebben onder meer de onderwerpen landbouw, stikstof en energie toebedeeld gekregen.
Beëdiging
De andere vier partijen leveren elk één gedeputeerde. Zittende bestuurders Peter Drenth (CDA) en Helga Witjes (VVD) blijven aan in het nieuwe college. De gedeputeerden worden eind juni beëdigd.