Energieprijzen onder nul door storm zaterdag
Dit fenomeen is niet uniek. In België zijn er in de politiek wel vragen gesteld omdat daar windparken op zee stilgelegd moesten worden om de piek te verlagen. De Belgische minister van Energie noemde dit de wereld op zijn kop. België is voor een groot deel van zijn stroom afhankelijk van kernenergie die minder eenvoudig uit te zetten is. Energieleverancier Eneco vindt dat hernieuwbare energie juist voorrang moet krijgen op het net.
Te veel stroom
Ook in Nederland gebeurt het wel eens dat er te veel stroom wordt aangeleverd, bijvoorbeeld op heel zonnige dagen of bij veel wind. Volgens netbeheerder TenneT wordt op die momenten als eerste beslist om conventionele stroomopwekkers als kolen- en biomassacentrales uit te zetten.
"Vaak zien uitbaters van de centrales een dergelijke piek vooraf al aankomen, waarop ze de centrale op voorhand al uitzetten", legt een woordvoerder van TenneT uit. Het laten draaien van de centrales op dit soort momenten is namelijk niet rendabel.
Volgens TenneT ontstaan met onder andere het uitfaseren van kolencentrales een reeks nieuwe uitdagingen om het stroomnet betrouwbaar te houden. Dit omdat er niet zomaar even kan worden bijgestookt op het moment dat er een tekort is aan wind of zon. Ook heeft Nederland geen waterkrachtcentrales die even aangezet kunnen worden. Een deel van de oplossing zit in het beter bufferen van energie. Daarnaast heeft ook de ontwikkeling van waterstof de aandacht, aldus TenneT.
Door: ANP