Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze
Pararius wijt de krimp en prijsstijging onder andere aan maatregelen van de overheid om huren betaalbaarder te maken. "Sinds de fiscale hervormingen en invoering van de Wet betaalbare huur, op 1 juli 2024, is de druk op de huurmarkt verder toegenomen. Het ongekend hoge aantal reacties op de goedkopere vrijesectorhuurwoningen toont aan hoe groot de concurrentie tussen huurders is geworden", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. Afgelopen kwartaal werd gemiddeld 42 keer gereageerd op een huurhuis in de vrije sector, één keer meer dan een jaar eerder. Het tekort was met name te zien bij huurhuizen tot 1500 euro per maand.
Door de overheidsmaatregelen besluiten veel verhuurders om een huis te verkopen als het huurcontract afloopt, in plaats van een nieuwe huurder te zoeken. Het woningplatform meldt dat 1838 huurhuizen in het vierde kwartaal naar de koopmarkt zijn gegaan. Deze zogenoemde uitpondingen kwamen 83,4 procent vaker voor dan in hetzelfde kwartaal in 2023. In totaal gingen bijna 13.000 huizen van de huurmarkt af.
De gemiddelde vierkantemeterprijs is met 7,7 procent gestegen in een jaar tijd, wat volgens Pararius een huurprijs van gemiddeld zo'n 1730 euro per maand betekent. Deze toename verhoogt de financiële druk op huurders, aldus het woningplatform. Verhuurders eisen vaak een bruto maandinkomen van minstens drie keer de huur. Dit komt neer op 5191,03 euro per maand en dat maakt de inkomenseis "beduidend" hoger dan het modale inkomen in 2024 van ongeveer 3666 euro. De inkomenseis beperkt daarmee de toegankelijkheid van de vrije sector huurmarkt, stelt Pararius.