Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet
Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

Op momenten waarop veel stroom wordt gebruikt en opgewekt kan het net overbelast raken. Netbeheerders als Liander investeren komende jaren miljarden in het versterken van het elektriciteitsnet om de problemen tegen te gaan. Door zonnepanelen op dit soort momenten tijdelijk uit te schakelen en de stroom op te slaan in een thuisbatterij, moeten dit soort problemen op de korte termijn al minder worden.

Eigenaren van zonnepanelen kunnen op momenten dat de panelen uit zijn geen stroom het net op sturen in ruil voor een vergoeding. Liander stelt mensen te compenseren als zij hierdoor inkomsten mislopen. De opgeslagen stroom kan op rustigere momenten op het net weer worden teruggeleverd.

Soortgelijke proef

De proef loopt tot en met november. Daarna kijken Liander en Zonneplan of ze deze methode ook op andere plekken in Nederland invoeren.

Onlangs liet netbeheerder Stedin weten samen met energieleverancier Eneco een soortgelijke proef te doen. Die bedrijven laten huiseigenaren in Zeeland tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uitzetten op zonnige dagen. Daarop liet Alliander, de eigenaar van Liander, weten onderzoek te doen naar verschillende manieren om het volle stroomnet te ontlasten. Alliander beheert het stroomnet in onder meer Gelderland, Noord-Holland en Flevoland.

Belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis (VEH) meldde eerder deze week ook een pilot te zijn begonnen met thuisbatterijen. De apparaten komen in veertien huizen van leden om te kijken hoe interessant energieopslag is voor huiseigenaren. Die test duurt volgens VEH twee jaar.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.

17 september '24 (15:03)

Vastgoed Belang: 'Troonrede biedt positieve perspectieven voor huurderssector'

De troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector. Dat stelt Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders. Volgens de verhuurders is het nu tijd om de plannen van het kabinet daadwerkelijk uit te voeren. "Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen."

17 september '24 (14:48)

Energiebedrijven blij met aandacht kabinet voor overvol stroomnet

Nederlandse energiebedrijven zijn blij dat problemen met overvolle elektriciteitsnetten een "prominente plek" hebben gekregen op de politieke agenda. Ook is de energiebranche tevreden dat de klimaatdoelen leidend zijn bij het beleid van het nieuwe kabinet, reageert belangenorganisatie Energie-Nederland op de troonrede die de koning dinsdag uitsprak.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

12 september '24 ( 7:06)

Ondanks hoger inkomen twintigers, hebben ze minder vaak een koophuis

Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.

07 september '24 (11:00)

Nationale Grondstoffendag: wat is het?

Jaarlijks, op 7 september, vieren we Nationale Grondstoffendag. De dag krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland. Het is een dag die bedoeld is om meer aandacht en bewustwording te creëren rondom het belang van grondstoffen en voornamelijk het duurzame gebruik ervan. Natuurlijke hulpbronnen worden namelijk steeds schaarser in de wereld . Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als mensen zich bewust worden van het verbruik en de impact die ze daarmee hebben op onze aarde.

06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.