Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Door ANP
2 min
Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

De warmtepomp staat bij een rioolwater-zuiveringsinstallatie in Utrecht, waar het water vandaan komt. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het gezuiverde water, dat uit douches, kranen, vaatwassers en wasmachines komt. De warmtepomp verhoogt de temperatuur naar 75 graden, waarna het water aan het warmtenet wordt geleverd.

Utrecht en Nieuwegein

De warmte gaat naar huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Eneco wilde eerder dit jaar nog een collectief warmtenet ontwikkelen voor laagbouwwoningen in de Utrechtse wijk waarin ook de rioolwater-zuiveringsinstallatie staat. Maar de aanleg van een warmtenet bleek te duur omdat de huizen te ver uit elkaar staan. Daarom stopte de energieleverancier in april met de ontwikkeling van dat warmtenet.

De gemeente Utrecht werkt nu aan een alternatief plan. Volgens verschillende media wil de gemeente een eigen warmtebedrijf oprichten om de hele stad aardgasvrij te maken.