Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lening voor een verbouwing? Hier moet je op letten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wanneer je aan de slag gaat met een verbouwing is dat vaak best wel spannend. Naast dat je flink hard zult moeten werken om het project af te maken kost het ook nog eens een flinke smak geld. Misschien heb je er lang voor gespaard, maar de kans bestaat ook dat je nog niet genoeg geld hebt om de hele verbouwing te financieren. In dat geval overweeg je waarschijnlijk een lening voor verbouwing. Opnieuw een spannende onderneming. Daarom krijg je hier een aantal tips, dus lees gauw verder!

Denk van tevoren goed na

Dit klinkt heel erg logisch, maar het is wel belangrijk. Denk van tevoren heel erg goed na over het afsluiten van de lening. Dit geldt voor iedere lening, maar ook zeker voor die voor een verbouwing. Heb je voldoende tijd om de verbouwing uit te voeren? Kun je de maandelijkse lasten van de lening dragen? Weet je zeker dat de verbouwing niet duurder uit zal vallen dan je hebt beraamd? Geef een eerlijk antwoord op dit soort vragen zodat je later niet voor vervelende situaties komt te staan.

De keuze tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening krijg je een vast bedrag. Bij een doorlopend krediet kun je tot aan een maximum telkens een beetje bij blijven lenen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je voor een bepaald bedrag klaar bent, bijvoorbeeld wanneer je de offerte van een aannemer laat uitvoeren, is een persoonlijke lening an sich prima. Ga je zelf aan de slag, dan kan het doorlopend krediet misschien handiger zijn. Wanneer er dan onverwachte kosten zijn kun je deze vanuit het doorlopend krediet gemakkelijk bijlenen.

Goed vergelijken

Zorg ervoor dat je de verschillende aanbieders van leningen goed met elkaar vergelijkt. Bij de één lijk je soms goedkoper uit te zijn, maar wanneer je de kleine lettertjes leest is dat lang niet altijd het geval! Verdiep je goed in de mogelijkheden en opties die je hebt en laat er eventueel iemand naar kijken die er verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je achteraf geen spijt krijgt van de lening die je hebt afgesloten.

Klaar? Bouwen maar!

Wanneer je de lening hebt afgesloten staat niets je meer in de weg om jouw verbouwing uit te gaan voeren. Pak de boormachine en hamer erbij en zorg dat het resultaat prachtig wordt. Dat komt waarschijnlijk helemaal goed.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.