Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rutte: geld voor Groningen zolang als nodig

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
LOPPERSUM (ANP) - ,,Zolang het nodig is, is er geld voor Groningen.'' Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een werkbezoek aan de provincie Groningen. Hij sprak er onder meer over het herstel van aardbevingsschade. Het betrof een al langer geleden afgesproken bezoek, dat losstaat van het kabinetsbesluit om in 2030 de gaswinning in Groningen volledig te staken.

Rutte bezocht woensdagmorgen eerst de Groningse commissaris der Koning René Paas, en bracht vervolgens een bezoek aan het 'schadeloket' waar inwoners van Groningen aardbevingsschade kunnen melden. Bij dit schadeloket liggen inmiddels 12.000 dossiers, en volgens de premier zijn daar dit jaar zeshonderd nieuwe meldingen bij gekomen.

In het gemeentehuis van Loppersum sprak Rutte met burgemeester Albert Rodenboog, waarna hij in het dorp Garrelsweer op bezoek ging bij een gezin in een door bevingen ernstig beschadigde woning.

Deskundigen

Volgens de minister-president heeft het kabinet aan deskundigen gevraagd wat er nodig is om de inwoners van Groningen veilig te kunnen laten wonen. ,,We wachten dat advies nu af. Zij moeten maar zeggen wat nodig is, en dat gaan we doen. In elk geval hoeft niemand bang te zijn dat we van plan zijn om de geldkraan dicht te draaien.''

Volgens Rutte komt de aanpak van het kabinet van de problemen in Groningen neer op het herstellen van schade, het versterken van gebouwen en vervolgens ook het bieden van nieuw economisch perspectief.

De premier realiseert zich dat het zeer lastig zal worden om het vertrouwen van de Groningers te herwinnen. ,,Het vertrouwen van Groningers naar ons toe is min honderd. Dat krijg je niet snel weer goed. In elk geval voelen ik en collega Eric Wiebes ons zeer betrokken bij de provincie. Mentaal wonen wij hier ook in Groningen, het is allemaal Nederland. Behalve dat we schade willen herstellen, willen we Groningen ook economisch versterken. Daarbij zou het mooi zijn wanneer Groningen ook in de toekomst energieprovincie kan blijven, en een kraamkamer kan worden van nieuwe energie'', aldus de premier.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.

30 december '24 ( 9:00)

Minister Mona Keijzer: stijging middenhuur matigen "best ingewikkeld"

Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) "best ingewikkeld" om de stijging van de huren in de middensector te matigen, zoals PVV en NSC willen. Verhuurders mogen halverwege volgend jaar maximaal 7,7 procent meer vragen, maar dat vinden deze twee coalitiepartijen te veel. Dat wettelijke maximum terzijde schuiven, gaat niet zomaar, zei Keijzer voor de ministerraad. "Ik heb me ook aan wetten te houden die aangenomen zijn door de Tweede Kamer."

23 december '24 (13:02)

Gemeenten verhogen grondprijzen volgend jaar opnieuw

De grondprijzen voor woningbouw en bedrijventerreinen blijven stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep onder 140 gemeenten. De schaarste aan beschikbare grond, hogere vastgoedprijzen en veranderende wetgeving zorgen voor nieuwe verhogingen.

23 december '24 ( 8:48)

Koopwoningprijzen blijven ook in november stijgen

De gemiddelde prijsstijging van bestaande koopwoningen zette ook in november verder door, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen lagen 11,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in ruim twee jaar. Kopers moesten daardoor vorige maand gemiddeld 461.931 euro neerleggen voor een koopwoning.

18 december '24 ( 9:41)

Huurprijzen stijgen in 2025, met name middenhuur wordt fors duurder

Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen. Voor de middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) is de maximale huurstijging 7,7 procent en voor de sociale huur 5 procent. Dat meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

18 december '24 ( 9:04)

Solidariteit van burgers op de woonmarkt is begrensd, stelt SCP

De solidariteit van burgers kent grenzen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP hebben burgers duidelijke voorwaarden aan wat ze willen delen of voor anderen willen opgeven: "het maakt uit wie er profiteert en of ze er zelf baat bij hebben". Ook schrijft het SCP dat veel mensen het huidige woonstelsel als een abstract systeem zien. "Bij nieuw woonbeleid is het belangrijk rekening te houden met de begrensde solidariteit van burgers en om het woonsysteem voor hen begrijpelijk te maken", aldus het SCP.

18 december '24 ( 8:32)

Kamer dringt aan bij Keijzer: nestkastjes alsnog in nieuwbouw opnemen

De Tweede Kamer wil toch dat bouwers worden verplicht om bij nieuwbouw nestkastjes te plaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen of gierzwaluwen, tegen de zin in van woonminister Mona Keijzer. Een nipte meerderheid steunde dat voorstel van GroenLinks-PvdA en andere partijen, waaronder coalitiepartij NSC.

17 december '24 ( 9:18)

Na afsluiting omkopingsonderzoek stijgt BAM op Damrak

BAM behoorde dinsdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewijs heeft gevonden van omkoping door de bouwer. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke administratie rond betalingen. Het OM begon in 2022 een onderzoek in verband met mogelijke fraude en corruptie bij enkele opgeleverde projecten van BAM International. Het onderzoek naar de betalingen van de internationale divisie van BAM is nu afgesloten en geseponeerd. Het aandeel steeg ruim 5 procent.