Ook AFM pleit voor nationaal plan huizenmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (Novum) - De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) pleit voor een 'deltaplan' om de gestagneerde Nederlandse huizenmarkt vlot te trekken. Dat zegt topman Ronald Gerritse maandag tegen RTL Z. Hiermee schaart de AFM zich in het rijtje van consumentenorganisaties, makelaars en banken die vorige week al pleitten voor een nationaal akkoord.

"De huizenmarkt moet dringend gereanimeerd worden", zegt Gerritse. "Het is duidelijk dat de AFM de huizenmarkt niet in zijn eentje kan vlottrekken. Daar zijn alle partijen voor nodig. De politiek, bouwen Nederland en de bankensector."

Volgens Gerritse moet de hypotheekrenteaftrek een onderdeel zijn van de plannen. Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, makelaarsvereniging NVM en de Nederlandse Vereniging van Banken betoogden vorige week om de renteaftrek geleidelijk af te schaffen. Zij wilden 'zonder taboes en blokkades over de noodzakelijke hervormingen van de huizenmarkt' praten. De Nederlandsche Bank heeft zich in soortgelijke bewoordingen geuit.

In het regeer- en gedoogakkoord van het kabinet-Rutte is echter opgenomen dat niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek, ook niet bij de extra bezuinigingen die op stapel staan. Vorige week dinsdag bevestigde minister van Financiƫn Jan Kees de Jager (CDA) maar weer eens in de Tweede Kamer, op verzoek van PVV-leider Geert Wilders.