Vermogens huishoudens twaalf procent gedaald

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (Novum) - Het vermogen van Nederlandse huishoudens is opnieuw gedaald, grotendeels door de dalende huizenprijs. Het gemiddelde vermogen was vorig jaar op 1 januari 29 duizend euro, een afname van twaalf procent. Begin 2010 was dat 33 duizend euro. Ook toen kwam het vermogen lager uit dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De waardevermindering van huizen heeft een grote impact op het gemiddelde vermogen, omdat bijna zes op de tien huishoudens een eigen woning bezitten. Begin vorig jaar was de gemiddelde waarde van de eigen woning 233 duizend euro, tegen 237 duizend euro begin 2010. De gemiddelde hypotheekschuld groeide van 156 duizend euro in 2010 tot 160 duizend euro in 2011.

De schulden exclusief de hypotheeklening stegen ook, van 37 tot 42 duizend euro. De waarde van het bezit van effecten zoals aandelen en obligaties nam toe van dertienduizend euro begin 2010 naar vijftienduizend euro op 1 januari 2011. Ruim twintig procent van de huishoudens bezat effecten. Bank- en spaartegoeden van huishoudens waren begin 2011 goed voor veertienduizend euro, evenveel als een jaar eerder.

Begin 2011 waren er 151 duizend huishoudens met een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat waren er twaalfduizend minder dan een jaar eerder, een daling van zeven procent. Ook het aantal huishoudens met een vermogen van honderdduizend tot een miljoen euro daalde. Het aantal huishoudens met een negatief vermogen of een vermogen tot vijfduizend euro nam juist toe.