Discussie over hypotheekrenteaftrek laait op
AMSTERDAM (ANP) - De discussie over de beperking van de hypotheekrenteaftrek is de afgelopen dagen weer opgelaaid. Verscheidene marktpartijen voeren de druk op het kabinet op om maatregelen te nemen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor een ’nationaal akkoord’ tussen alle partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt. "En de politiek moet nu actie ondernemen. Wij hebben het initiatief genomen tot deze oproep, dus het is afwachten hoe het balletje zal rollen", zei een woordvoerder woensdag.
De Nederlandsche Bank (DNB) kon nog niet reageren op het plan van de NVB voor een nationaal akkoord. DNB vindt wel dat mensen gestimuleerd moeten worden om af te lossen. "Als dat niet gebeurt, komt de financiële stabiliteit in gevaar vanwege een tekort op de balans van banken", zei een woordvoerster.
De centrale bank vindt ook dat de hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt. "Dat moet geleidelijk gebeuren over een periode van enkele decennia. Maar het is aan de politiek om een oplossing te vinden."
Diverse banken, waaronder ING en Rabobank, hebben verscheidene voorstellen gedaan om de aftrek van hypotheekrente te beperken. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) liet weten nog geen plan te hebben gezien.
"Het staat iedereen vrij om na te denken over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets." Hij wees erop dat binnen het huidige kabinet is afgesproken deze regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten.
Bouwend Nederland is tegen gehele of gedeeltelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat is slecht voor de woningmarkt en slecht voor de economie als geheel, vindt de bouwkoepel.
De afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gedaan die uitwijzen dat (gedeeltelijke) afschaffing leidt tot een sterke daling van de huizenprijzen. Er zullen veel minder woningen worden gebouwd en de werkgelegenheid in de bouw zal sterk dalen.
De telkens weer oplaaiende discussie leidt tot ongewenste onrust op de markt, aldus een woordvoerder. Als je dan al iets aan de aftrek wilt doen, dan in ieder geval niet in een tijd dat het slecht gaat. "Dat is in Zweden gebeurd en ze hadden 15 jaar nodig om daarvan te herstellen."
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt dat er een integrale aanpak moet komen. "Je kunt het best bespreekbaar maken om de hypotheekrenteaftrek te verlagen of af te schaffen. Maar wat gaat er dan verder gebeuren met de woningmarkt? We moeten het niet alleen over de hypotheekrenteaftrek hebben", aldus een woordvoerder.