NVB wil nationaal akkoord over woningmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor een "nationaal akkoord" tussen alle partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt.

Hij hoopt dat het kabinet de aftrek van de hypotheekrente niet langer taboe verklaart en vroeg dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur om een visie op de hele woningmarkt.

Diverse banken hebben verschillende voorstellen gedaan om de aftrek van hyptheekrente te beperken en dat deed ook De Nederlandsche Bank. Staal sprak geen voorkeur uit voor een van de varianten: "Er zijn veel wegen die naar Rome leiden".

Schijnzekerheid
Boele Staal vindt wel dat het kabinet "schijnzekerheid" biedt door de belofte niet te tornen aan de aftrek van hypotheekrente. "Mensen kopen een huis voor een periode van 20 jaar, niet voor de zittingsperiode van een kabinet", aldus Staal.

Hij pleit voor een visie op de hele woningmarkt op lange termijn, die ook scheefwonen en huurprijzen omvat. "Het op gang brengen van de woningmarkt draagt bij aan de groei van de economie", aldus Staal.

Hij vindt dat het kabinet de discussie over de woningmarkt niet moet blokkeren door het spreken over de aftrek van hypotheekrente taboe te verklaren.