Wilders eist garantie over hypotheekrente

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

DEN HAAG (Novum) - PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdagmiddag het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer aangegrepen om van het kabinet de garantie te krijgen dat het de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat.

Tijdens een vraag van GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis spoedde Wilders zich naar de interruptiemicrofoon en vroeg of De Jager het met hem eens is dat niet wordt getornd aan de hypotheekrenteaftrek.

Het kabinet moet dat garanderen, zei de PVV-leider, die zich zelden mengt in het vragenuur. De Jager verwees naar het regeer- en gedoogakkoord, waarin is afgesproken de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten. "De afspraken die zijn gemaakt, die staan. Dat is duidelijk", zei de bewindsman. "Die voer ik ook loyaal uit."

Wilders heeft met het oog op extra bezuinigingen het tornen aan de hypotheekrenteaftrek recentelijk voor taboe verklaard. Hij noemt de aanpak van het belastingvoordeel voor huizenbezitters onacceptabel en wil nieuwe verkiezingen als het kabinet maatregelen neemt om de aftrek te versoberen.

Regeringspartij CDA lijkt het beperken van de hypotheekrenteaftrek juist bespreekbaar te willen maken. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft meerdere malen aangegeven dat als extra bezuinigingen nodig zijn, er geen 'heilige huisjes' kunnen bestaan.

De Jager was door Braakhuis ontboden in de Kamer om te reageren op het bericht dat ING en Rabobank vinden dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek moet afbouwen. Braakhuis wil ook dat het kabinet actie in deze richting onderneemt.

De minister antwoordde verder dat het probleem is dat de overheid te veel uitgeeft. Dat los je niet op door een aftrekpost te schrappen, en dus in feite de belastingen te verhogen, maar door te bezuinigen, aldus De Jager.