Woningmarkt in vrije val in eerste kwartaal

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG - In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zal de Nederlandse woningmarkt in een vrije val terecht komen, zo voorspelt het bureau Streaming Projects op Vastgoedmarkt.

De voorspelling is gebaseerd op tien primaire indicatoren, zoals woningprijs, hypotheekrente, besteedbaar inkomen en tien secundaire indicatoren, waaronder woninglasten, consumentenbestedingen en bevolkingsontwikkeling.

Van de twintig indicatoren staan er zeventien in het rood. Het gestegen woonaanbod, de stabilisatie van de inflatie en de verbetering op de huurmarkt zijn de enige drie indicatoren die op groen staan.

Het bureau is negatief over de baanzekerheid en het consumentenvertrouwen. Dat laatste staat op een dieptepunt; nog lager dan in 2008, aldus Streaming Projects.

Ook het feit dat de overheid de woningmarkt niet wil hervormen is volgens het bureau negatief. Ze geven de markt een 2 op een schaal van 10 tegenover een 3 voor het vorige kwartaal.

Ook over de toekomst is het bureau somber gestemd.  Ze verwachten de komende vijf jaar weliswaar een verbetering, maar de oude tijden komen nooit meer terug.

© Nationale Bouwgids