De Groene Hoeve wint Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2012

Door Redactie Nationale Bouwgids
7 min

UTRECHT - De Groene Hoeve, een initiatief waarbij een boerenhoeve wordt getransformeerd tot een duurzame woonhoeve voor lokale, vitale senioren, is de winnaar geworden van de Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2012.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie Utrecht gisteren, overhandigde commissaris van de Koningin Robbertsen de prijs aan Luc en Wout de Wit van Vidès Transformatie & Ontwikkeling.

Vijf inspirerende partnerprojecten stonden op de nominatie voor deze provinciale prijs. De provincie heeft deze wisseltrofee in het leven geroepen om belangrijke voorbeelden van  projecten uit de Utrechtse samenleving op het gebied van duurzaamheid onder de aandacht te brengen.

Uit alle inzendingen heeft een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Utrecht2040-netwerk de vijf genomineerde projecten geselecteerd. Juryvoorzitter Herman Wijffels maakte bekend waarom De Groene Hoeve de prijs heeft gewonnen.

Uit het juryrapport
Herman Wijffels: "Het project de Groene Hoeve is een prachtig ontwerp waarin een boerderij wordt getransformeerd tot een woonhoeve voor vitale senioren uit de lokale gemeenschap. Er staat een twaalftal volledig duurzame wooneenheden gepland, rondom een binnenplaats zoals bij een traditionele boerenhoeve."

"Daarnaast omvat het plan  aanvullende voorzieningen zoals een groentetuin, een theetuin, een keramiekatelier en ook educatieve voorzieningen. Het plan creëert op die manier een nieuwe economische drager voor het Eiland van Schalkwijk. Het sociale aspect krijgt vorm door het scheppen van nieuwe passende woongelegenheid voor ouderen in de eigen omgeving, samen met mogelijkheden om actief te blijven in de aanvullende voorzieningen."

"Tenslotte valt op dat het ontwerp, behalve door de duurzame bouw, ook ecologisch verantwoord is door de zeer fraaie landschappelijke inpassing. Er is veel aandacht voor het terugbrengen van beplanting die past bij het Eiland van Schalkwijk en de flora en fauna in het gebied."

"De Groene Hoeve is een prachtig voorbeeld van een geïntegreerd ontwerp, waarin de verschillende aspecten van duurzaamheid op creatieve wijze zijn samengebracht. Het is een prachtig voorbeeldproject, gedragen door een sterk collectief aan mensen, waarvan het concept zich leent om ook elders te worden toegepast."

"De jury is dan ook zeer gecharmeerd van dit plan. Het past erg goed in het tijdsbeeld en is een prachtig voorbeeld van de vernieuwende energie en creativiteit die zich momenteel in de Utrechtse samenleving manifesteert.", aldus juryvoorzitter Herman Wijffels.

Prijs
Naast een wisseltrofee en de titel ´Winnaar Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2012´ krijgt De Groene Hoeve ondersteuning op maat, om het project verder van de grond te kunnen krijgen.

© Nationale Bouwgids