Cel voor oud-bestuursleden woningstichting

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - ARNHEM - De oud-voorzitter en de oud-penningmeester van de Woning Onderhoud Stichting (WOS) uit Arnhem moeten naar de gevangenis, omdat zij in korte tijd de kas van de woningstichting vrijwel helemaal hebben leeggeplunderd. Dat heeft de rechter donderdag besloten. De Arnhemmers leidden een luxe leven van het verduisterde geld, wat de rechter zeer kwalijk noemde.

Arnhem richtte de WOS aan het eind van de vorige eeuw op. Eigenaren van panden rond het centrum van Arnhem moesten geld inleggen in een onderhoudsfonds in ruil voor subsidie voor het opknappen van de vooroorlogse huizen. De WOS beheerde dat geld, zorgde voor bouwinspecties en liet onderhoudsklussen doen.

Toen de veroordeelde ex-bestuurders aantraden zat er bijna acht ton in de kas. Toen de fraude twee jaar later werd ontdekt, stond er nog een tientje op de rekening. De mannen huurden zichzelf in voor klussen, die zij niet uitvoerden.

De ex-penningmeester heeft een celstraf gekregen van achttien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De ex-voorzitter moet zestien maanden uitzitten, waarvan vier voorwaardelijk. Een handlanger van het tweetal kreeg een werkstraf. De zaak tegen een derde bestuurslid is aangehouden, omdat de man ziek is.