Brand verwoest theater en kubuswoningen Helmond

Door Redactie Nationale Bouwgids
8 min

HELMOND (Novum) - Theater 't Speelhuis en vier tot zes kubuswoningen in Helmond zijn donderdagavond verwoest door een brand. Dat heeft burgemeester van Helmond Fons Jacobs donderdagavond gezegd. De naastgelegen nieuwe bibliotheek is behouden, maar heeft wel rook- en waterschade opgelopen.

Bij de brand is voor zover bekend niemand gewond geraakt. De burgemeester verwacht dat de brandweer het sein brand meester rond middernacht kan geven. Hij verwacht wel dat de brandweer vervolgens nog enkele uren bezig is met nablussen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn achttien kubuswoningen en appartementencomplex De Kloosterhof ontruimd vanwege de rook die bij het vuur vrijkomt. Ook de mensen die in het theater aanwezig waren, wisten zich voor zover nu bekend op tijd in veiligheid te brengen, aldus Jacobs.

Hoeveel mensen exact zijn geëvacueerd, is onduidelijk. Bewoners worden opgevangen in onder meer een hotel, een aantal moet daar ook de nacht doorbrengen.

De gemeente adviseert inwoners ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Vooralsnog lijken er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen te zijn vrijgekomen.

Ook worden mensen opgeroepen het centrum van Helmond te mijden en doorgaande wegen naar het centrum vrij te houden voor de hulpdiensten. Burgemeester Jacobs heeft een noodbevel afgekondigd voor de omgeving van 't Speelhuis, om de hulpdiensten de ruimte te geven.

Het vuur brak rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in het theater aan het Speelhuisplein. Jacobs hoopt dat de politie vrijdag tegen het einde van de middag het gebouw kan betreden om de oorzaak te achterhalen.

Door de brand is de apparatuur van theater- en muziekgroep Montezuma's Revenge verloren gegaan. "Maar gelukkig is niemand gewond geraakt. Het is wel een klap, maar wat er moet gebeuren met de apparatuur zien we later wel weer", aldus manager van de band Paul Klooté.

De groep zou donderdagavond de laatste voorstelling van een tournee houden. "Dit is toch wel een vrij bizar einde van deze tournee. Je verheugt je op zo'n laatste voorstelling. Veel vrienden en fans uit het hele land en zelfs uit het buitenland komen speciaal naar Helmond hiervoor en nu gaat het allemaal niet door", zegt de manager.

Het uit meerdere kubussen bestaande theater is ontworpen door de in 1999 overleden Piet Blom en werd in 1977 officieel geopend. Het theater was een rijksmonument. Behalve het theater zijn ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam van zijn hand.

Ook de in 1972 gemaakte tentdoekschildering op de wand en het plafond van achthonderd vierkante meter van de in 2010 overleden schilder Har Sanders die zich in de theaterzaal van 't Speelhuis bevond, is verloren gegaan.

Burgemeester Jacobs noemt de brand een 'echte ramp'. "Na 34 jaar zie je een stuk moderne historie van Helmond in rook opgaan. Dat komt hard aan."

Zoon van de architect Abel Blom zegt enorm geschrokken te zijn. "Dit is niet onder woorden te brengen." Volgens hem is het theater wel makkelijk te herbouwen. "Alle tekeningen zijn er nog." Jacobs stelt donderdagavond te willen gaan kijken naar mogelijke herbouw van het theater. "Het moet niet gaan gebeuren dat deze wond het centrum jarenlang zal ontsieren."