Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wiethandelaren huren koophuizen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM (ANP) – De vastgelopen huizenmarkt opent nieuwe perspectieven voor wiethandelaren. Particuliere woningbezitters die met twee huizen blijven zitten, worden in toenemende mate slachtoffer van gewiekste hennepkwekers.

Dat constateren netbeheerders in Nederland en het Bureau Vastgoed Onderzoek in Berkel en Rodenrijs. Omdat het fenomeen nog zo nieuw is, zijn er geen harde cijfers.

De handelaren gaan geraffineerd te werk. Meestal huren zij via een makelaar een woning, vooral van mensen die door de economische malaise hun tweede woning niet verkocht krijgen. Met de handen in het haar hopen eigenaren nog een beetje geld binnen te krijgen door de woning tijdelijk te verhuren.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, denkt dat hennepkwekers aan risicospreiding doen en daarom kiezen voor koopwoningen. Door nieuwe wet- en regelgeving kunnen huurders van huurwoningen beter worden aangepakt als de politie er een hennepkwekerij aantreft.

Bij huurders op de particuliere markt ligt dat moeilijker. "Bovendien zijn particuliere verhuurders niet gewend professionele huurcontracten op te stellen. Zijn zijn dan ook extra kwetsbaar voor malafide handelaren”, aldus de woordvoerder van Netbeheer Nederland.

Directeur Rob Jozee van Bureau Vastgoed Onderzoek (BVO) kent verscheidene huiseigenaren die op deze manier onbedoeld slachtoffer zijn geworden van hennepcriminelen.

De schade voor de eigenaar is vaak enorm, omdat vaak gebruik wordt gemaakt van valse identiteitspapieren. "Als er sprake is van een huurder met valse identiteit, is de schade niet te verhalen”, aldus Jozee.

Een van de slachtoffers is Auke de Vries uit Hoorn. Hij verhuurde tijdelijk zijn koopwoning, omdat hij werk kreeg in een ander deel van het land. Het huis werd echter volledig verbouwd tot wietplantage. Toen de politie een inval deed, kon De Vries betalen: 110.000 euro schade, waaronder 35.000 euro aan stroomkosten.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.