Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Deurvorst appartementen voor vegetarische senioren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

TERBORG - Projectontwikkelaar CasaCura ontwikkelt in het Achterhoekse Terborg ‘Het Deurvorst’: een appartementencomplex exclusief voor vegetarische senioren.

Partnerorganisatie Azora-ouderenzorg gaat de bewoners zorg op maat bieden, variërend van lichte thuiszorg tot een aparte afdeling voor dementerenden.

Hans Blaak, directie CasaCura: "In Oost-Nederland bouwen en beheren wij woonvoorzieningen voor onder meer ouderen. Hier zien we dat de groep vegetarische senioren behoorlijk groeit. Zo ontstond het idee voor ‘Het Deurvorst’, een appartementencomplex aan de Hoofdstraat in Terborg."

"We willen er 55-plussers een comfortabele woonomgeving bieden, die aansluit bij hun vegetarische levensinstelling. En ze kunnen er tot het eind van hun leven blijven wonen."

Arthur Japin
Blaak vervolgt: "Naast natuurlijk de bewoners zelf, staan in Het Deurvorst duurzaamheid en respect voor dier en milieu centraal. De regionale zorginstelling Azora levert zorg op maat aan de bewoners, van weinig of niets tot 24-uurs zorg."

"Terborg is ook een sfeervol stadje, met een groene omgeving, NS-station en niet ver van steden als Arnhem en Doetinchem. We zijn echt enthousiast over dit woonproject. Het is nog nooit eerder gedaan in Nederland. En we zijn niet de enige: ook de bekende auteur en overtuigd vegetariër Arthur Japin is enthousiast over Het Deurvorst en hoopt ter zijner tijd de opening te verrichten."

Huren en kopen
De appartementen in het klassiek vormgegeven complex zijn zowel te koop als te huur. Ze variëren in grootte van 70 tot 130 vierkante meter. Elke woning krijgt een loggia, berging en overdekte parkeerplaats.

Een paar appartementen hebben een extra verdieping, met uitloop naar een ruim dakterras. Het Deurvorst telt in totaal drie bouwlagen en vormt een carré. Daarin komt de binnentuin, die alleen toegankelijk is voor de bewoners.

Meebeslissen
In deze binnentuin ligt een moestuin, die de bewoners gezamenlijk kunnen beheren. Ze kunnen ook meedenken over de bestemming van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld een vegetarisch grand-café, of een andere invulling rond een vegetarisch thema. Blaak:

"Geïnteresseerde senioren die tijdig intekenen kunnen ook behoorlijk meebeslissen over de indeling van hun appartement. Als er genoeg belangstelling is starten we eind 2012, begin 2013 met bouwen."

© Nationale Bouwgids

06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

29 augustus '24 (13:03)

Briget Maasland presenteert nieuw huizenprogramma Plek onder de zon

Bridget Maasland gaat een programma maken voor Net5. De nieuwe show heet Plek onder de zon. Zij en medepresentatoren Viktor Brand en Winston Gerschtanowitz gaan mensen helpen om een huis te zoeken in het buitenland. Dat maakte Talpa donderdag bekend tijdens de seizoenspresentatie.

22 augustus '24 (10:33)

Zeeuwen krijgen geld voor uitschakelen zonnepanelen op zonnige dagen

Huiseigenaren op het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

22 augustus '24 ( 6:17)

Woningmarkt weer oververhit: huizenprijzen flink omhoog

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. "De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

15 augustus '24 ( 9:32)

Aantal bouwvergunningen stijgt voor nieuwbouwwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten hebben in het tweede kwartaal 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een toename van 17 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

12 augustus '24 (11:40)

Energielabel voor woningbezitter nog steeds van belang

Twee derde van de Nederlandse huiseigenaren verwacht dat de waarde van een koopwoning binnen nu en vijf jaar steeds sterker afhankelijk wordt van het energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker.

23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.