Woningaanbod slinkt dubbel zo snel in grote stad

Door Redactie Nationale Bouwgids
1 min
(Novum) - In de 25 grootste gemeenten daalt het aantal te koop staande woningen twee keer zo hard als in de rest van het land. Het aantal voor de koop beschikbare woningen daalde in de grotere gemeenten in anderhalf jaar tijd met twintig procent, tegen negen procent in de rest van Nederland, meldt het economisch bureau van ING donderdag.

Doordat de woningmarkt herstelt worden meer huizen verkocht en neemt het aanbod af, verklaart ING. Begin 2013 stond het aantal beschikbare huizen op een hoogtepunt.

In Amsterdam daalt het woningaanbod met 41 procent veruit het snelst, gevolgd door Haarlem en Leiden met 32 procent. De prijzen stegen in de hoofdstad met 7,7 procent.

Niet in alle gemeenten is sprake van een daling in het aanbod. Een op de zes gemeenten ziet het aantal voor koop beschikbare huizen nog steeds stijgen.

Een gemiddeld huis staat 21 maanden te koop. Ondanks de aantrekkende woningmarkt loopt die tijd nog altijd op. Dat komt omdat vooral huizen die minder lang in de verkoop staan worden verkocht. Die huizen haalden het gemiddelde eerder nog omlaag, aldus ING.