Nieuwe topman wil plannen BAM beter uitvoeren

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
(Novum) - Bouwbedrijf BAM had al een goede strategie, maar was niet goed in het uitvoeren van de plannen. Door het aantal werkmaatschappijen terug te brengen, moet dat verbeteren. Dat zei de pas aangetreden topman Rob van Wingerden woensdag tijdens een toelichting op de reorganisatie, waarbij 650 banen worden geschrapt.

"BAM was altijd een grote vloot met allemaal kleine schepen", schetste Van Wingerden. "Per boot zette de crew de zeilen en de koers uit. We moeten één schip worden, waar alle crews gericht zijn om samen één koers uit te zetten."

Volgens het bestuur van BAM is het probleem bij het bouwbedrijf dat de cultuur in de ondersteunende organisatie niet goed is. Om dat aan te pakken, wordt het aantal werkmaatschappijen in Nederland van twaalf naar twee teruggebracht. In België worden zes bedrijven gefuseerd tot twee. Daardoor worden veel ondersteunende functies overbodig.

Verder is de analyse dat de controle op de projecten onvoldoende was. Het bouwbedrijf maakte in het eerste halfjaar een verlies van 6,6 miljoen euro, mede door flinke afschrijvingen op een aantal grote projecten. "We waren vaak te optimistisch over de positieve resultaten van projecten, terwijl we de risico's te laag inschatten", schetst Van Wingerden, die een week geleden begon als topman, maar al 26 jaar bij het bedrijf werkt.

BAM introduceert bij alle projecten een manier van werken, die het risico moet terugbrengen. Zo moet het betreffende management ook de financiële risico's gaan meewegen, in plaats van alleen de operationele gevaren. Daarom krijgt elke werkmaatschappij een eigen financieel verantwoordelijke.

Van de elf miljard euro aan opdrachten die BAM nu op de plank heeft liggen, zijn opdrachten ter waarde van zeven miljard euro op de nieuwe manier opgezet. Dat er nog vier miljard euro aan 'oude' projecten op voorraad liggen, betekent volgens de topman niet dat er nog veel extra verliezen op komst zijn. "Ik kan geen honderd procent nee verkopen. Maar de huidige verwachtingen zijn wel dicht bij die nee."