Opdrachtportefeuille architecten beter gevuld

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Architecten hebben in de eerste zes maanden ruim een derde meer opdrachten gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar. Mede daardoor boekte de beroepsgroep in het eerste halfjaar ook al 2,9 procent meer omzet, die nog wel altijd de helft lager ligt dan voor de crisis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de beroepsgroep vooraan in de bouwketen.

De totale waarde van de toekomstige opdrachten voor architecten stijgt sinds het derde kwartaal van 2013. Vooral voor nieuwbouwwoningen stromen orders binnen. Tijdens de crisis waren juist die opdrachten opgedroogd. De portefeuille voor renovaties van woningen is de gehele crisis ongeveer op peil gebleven.

De goedgevulde orderportefeuille is volgens het statistiekbureau 'een van de lichtpuntjes' voor de bouwsector. De andere positieve ontwikkelingen zijn de aantrekkende huizenverkopen en de toegenomen waarde van verleende bouwvergunningen.

Het CBS rekent een opdracht voor een architect mee als die meer dan twee ton waard is en als concrete afspraken zijn gemaakt over wanneer kan worden begonnen met ontwerpen. De opdracht wordt vervolgens in de omzet meegerekend als de rekening is verstuurd.