Woningverkopen kwart hoger op jaarbasis

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - De verkoop van woningen is in augustus toegenomen ten opzichte van die maand vorig jaar. Het aantal verkoopregistraties bij het Kadaster steeg met 23,6 procent naar 12.328 woningen. Vergeleken met juli van dit jaar daalde het aantal woningenverkopen wel, met 11,2 procent.

Alle woningtypen werden in augustus vaker verkocht dan vorig jaar. Appartementen waren met 29,7 procent de grootste stijgers. Bij twee-onder-eenkapwoningen is de stijging het kleinst met 15,6 procent. In de provincie Utrecht steeg de verkoop met 36,9 procent het stevigst. Drenthe was de enige provincie waar de aantallen afnamen, met 4,2 procent.

In vergelijking met een maand eerder daalde de verkoopregistratie van alle soorten woningen juist in augustus. Vrijstaande woningen werden zelfs 17,7 procent minder verkocht dan in juli.

De daling van juli op augustus is volgens directeur van makelaarsorganisatie Makelaarsland Jeroen Stoop te verklaren doordat het Kadaster uitgaat van het moment dat de koper eigenaar wordt van de woning. "Dat is vaak acht tot tien weken na de aankoop, waardoor de cijfers over augustus eigenlijk over mei gaan, en die in juli over april."

Ook Makelaarsland zag van april op mei een daling van ongeveer twaalf procent, in lijn met de daling die het Kadaster constateert. Maar volgens Stoop was april 'een topmaand', en is zelfs mei ondanks de daling geen slechte maand geweest. Naar de verschillen op jaarbasis kijken geeft volgens Stoop een beter beeld van de conjunctuur.