Aantal nieuwe bedrijven gedaald in eerste halfjaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Minder mensen besluiten dit jaar een eigen bedrijf op te starten. In het eerste halfjaar daalde het aantal startende bedrijven met twee procent ten opzichte van vorig jaar. In de tweede jaarhelft wordt de daling niet goedgemaakt. Dat stelt het economisch bureau van ING maandag.

 

In de eerste zes maanden van het jaar schoten er 68 duizend nieuwe bedrijven uit de grond. In zowel het eerste als het tweede kwartaal was de aanwas op jaarbasis twee procent lager. De meeste nieuwe bedrijven richten zich op de horeca en de bouw. Een groothandel beginnen was juist een stuk minder in trek. Dat gold ook voor de zakelijke dienstverlening en het onderwijs.

Naast sectorale verschillen zijn wel regionale verschillen zichtbaar, aldus ING. De provincie Utrecht zag het aantal startende ondernemingen met vijf procent toenemen, terwijl er in Noord-Brabant juist sprake was van een afname van acht procent.

Doordat de economische groei nog 'fragiel' is, koestert ING weinig hoop voor de rest van het jaar. Maar hoewel de daling aanhoudt, ligt het aantal nieuwe bedrijven vergeleken met het langjarig gemiddelde dit jaar wel op een redelijk hoog niveau.