'Kabinet moet bouwvergunningskosten gelijktrekken'

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min
(Novum) - Het kabinet moet gemeenten dwingen een uniforme rekenmethode te gebruiken om de prijs van een bouwvergunning te bepalen. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis nu uit onderzoek is gebleken dat de prijsverschillen tussen bouwvergunningen 'onverklaarbaar groot blijven'.

Woningeigenaren betalen in de ene gemeente veel meer voor een bouwvergunning dan in een andere. Zo kost een vergunning voor een kleine verbouwing in Alphen aan den Rijn 37 euro terwijl Son en Breugel er 844 euro voor vraagt, aldus VEH. De gemeente Eindhoven vraagt 7588 euro voor een vergunning voor een nieuwbouwwoning en bijvoorbeeld Hoogeveen 1789 euro.

"De reden voor de grote verschillen is het allegaartje aan rekenmethoden die gemeenten hanteren om de prijs te bepalen", meldt Vereniging Eigen Huis. Volgens de belangenbehartiger heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gemeenten wel al eens 'aangemoedigd' om een uniform kostenmodel te gebruiken.

"Maar dat heeft geen enkel resultaat gehad. Maar twintig procent van de gemeenten hanteert het model, tegenover dertig procent vorig jaar", stelt de vereniging. De minister zou gemeenten daarom moeten gaan dwingen.

Plasterk ziet daar echter niets in, zo liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten. Volgens de minister zijn de gemeenten 'vrij' om de prijs van de vergunningen te bepalen. "De gemeenteraad moet daarop toezien. Die kan altijd vragen waarom de leges op een bepaald bedrag zijn vastgesteld."

De politicus pleit verder voor transparantie. "Gemeenten moeten inzichtelijk maken hoe ze tot een bepaalde prijs zijn gekomen." Ook daar is volgens de minister een rol voor de gemeenteraad weggelegd. "Zij kunnen vragen stellen als er onduidelijkheid is over de kosten die de gemeente maakt."

Plasterk vindt het vaststellen van de prijzen de 'verantwoordelijkheid' van de gemeenten en is niet van plan dat naar het rijk te halen. "In de gemeenteraden zitten mensen die van wanten weten. Zij moeten aan de gemeenten vragen hoe het zit."

De verschillen tussen de gemeenten ontstaan volgens de minister door de keuzes die ze maken. "Als de kosten voor de leges omlaag gaan, moet dat geld ergens anders vandaan worden gehaald."