'Aanbod in vrijehuursector kwart lager'

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal met bijna een kwart afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal nieuw afgesloten huurcontracten nam tegelijkertijd met negen procent af. Dat concludeert makelaarverhuurwebsite Pararius woensdag op basis van het eigen aanbod.

De afname van het aanbod aan huizen met een huurprijs van meer dan zevenhonderd euro per maand komt volgens de website door het herstel van de woningmarkt. Hierdoor kiezen er minder huiseigenaren voor om hun tweede huis te huur te zetten. Op de website staan twintigduizend huizen te huur. Alleen makelaars kunnen er hun aanbod op kwijt.

De daling van het aantal transacties komt volgens de website ook door het aantrekken van de huizenmarkt. "Met name de mensen die tijdens de crisis geen woning kochten en hun toevlucht zochten in een huurwoning in het hoge segment, nemen nu alsnog hun kans waar en verschuiven weer naar een koopwoning", schrijft de website.

De gemiddelde huurprijs van aangeboden woningen bedroeg 1232 euro per maand, vrijwel even hoog als een jaar eerder. Verreweg de grootste vraag is er naar woningen met een huurprijs van zevenhonderd tot duizend euro. Het gaat hierbij met name om starters, die vaak moeite hebben met het krijgen van een hypotheek.