Maatschappelijk verantwoord ondernemen en teambuilding? Vrijwilligerswerk in het buitenland!

Door Redactie Nationale Bouwgids
8 min
Ook in 2014 organiseert IBO-Nederland allerlei vrijwilligersprojecten in het buitenland. Al sinds 1957 is IBO-Nederland op non-profit basis aan het werk om jaarlijks enkele honderden vrijwilligers naar hulpprojecten te sturen in Europa, maar ook daarbuiten. Op deze projecten wordt geholpen met het bouwen van klaslokalen, weeshuizen, opvangcentra, tehuizen voor ouderen of gehandicapte kinderen en worden de vrijwilligers bijvoorbeeld ingezet op een van de sociale hulpprojecten. 

De laatste jaren wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen voor steeds meer organisaties en bedrijven een belangrijk doel, zo niet de norm, omdat ze een bijdrage willen leveren aan de maatschappij door anderen te helpen en omdat ze bijvoorbeeld het milieu niet teveel willen belasten. Bij steeds meer bedrijven staat duurzaamheid dan ook hoog op de agenda. Daarnaast is teambuilding binnen veel bedrijven van groot belang. Er worden allerlei activiteiten ontplooit om de onderlinge samenhang in het team te vergroten om hierdoor de productiviteit van het team een impuls te geven.

IBO-Nederland biedt uw bedrijf de mogelijkheid om deze twee doelen te combineren. Zo organiseren we naast individuele vrijwilligersprojecten ook op maat gemaakte projecten voor bedrijven en groepen. Deze bedrijven en groepen gaan dan naar een project om samen met collega’s te helpen aan een maatschappelijk relevant doel. Dit is niet alleen goed voor het doel, maar ook voor de onderlinge samenwerking en het opdoen van nieuwe (culturele) ervaringen en saamhorigheid.

Een voorbeeld van een bedrijf dat aan onze projecten deelneemt is AAFM uit Eindhoven. In het voorjaar van 2014 gaan medewerkers dit bedrijf naar Polen om uiteenlopende werkzaamheden te verrichten voor de stichting Celestyn, een opvangtehuis in Polen waar meer dan 400 kinderen en volwassen met een beperking worden opgevangen.. Denk hierbij aan kleine en grote (ver-)bouwklussen. Er is teveel werk om op te noemen én er zijn hierdoor genoeg redenen om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om mee te doen. Medewerkers kunnen een steentje bijdragen door mee te gaan als vrijwilliger of door (financiële) middelen in te zamelen om het project mogelijk te maken. In de zomer van 2010 is een groep architecten van De Jong Gortemaker Algra architecten uit Rotterdam met IBO-Nederland naar het dorpje dorpje Arllat in Kosovo vertrokken om daar te helpen met het opknappen van een basisschool die tijdens de oorlog zwaar beschadigde is. Een ander voorbeeld is Burghouts uit Nijmegen. Dit bedrijf is op een project in Bulgarije geweest waar onder andere toiletvoorzieningen in een Roma dorp  gebouwd werden.

Al met al worden deze projecten door de vrijwilligers als een fantastische ervaring gezien. Het onderdompelen in een andere cultuur, het écht iets voor een ander kunnen betekenen en het samenwerken met collega’s is een combinatie die je elders niet snel vindt.

Ook uw bedrijf is ongetwijfeld geschikt voor het deelnemen aan een project. We hebben bouwprojecten, maar ook projecten op sociaal en ecologisch gebied. Het teambuildingsaspect en het maatschappelijk ondernemen sluit vrijwel perfect aan bij de IBO gedachte. We kunnen voor uw bedrijf een project op maat organiseren. Voor meer informatie kunt u kijken op www.ibo-nederland.org of mailen naar info@ibo-nederland.org.

Nationale Bouwgids / Ibo Nederland