Huizenbezitter lost tussentijds flink af

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Huizenbezitters hebben in 2013 gemiddeld bijna vijftienduizend euro van hun hypotheekschuld tussentijds afgelost. Dat meldt ING donderdag op basis van een enquête van TNS Nipo. Ongeveer een kwart van de ondervraagden deed een tussentijdse aflossing, meestal met geld van de spaarrekening of uit beleggingen.

Een op de vijf ondervraagden wil dit jaar extra aflossen, meldt de bank. Gemiddeld lossen huizenbezitters tussen de duizend en tienduizend euro extra af in 2014, denkt ING, vooral op het aflossingsvrije leningdeel van de hypotheek.

Het vertrouwen van starters en huizenbezitters in de woningmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar gestabiliseerd, meldt ING verder. Bijna de helft van de starters denkt erover nog dit jaar een huis te kopen, zegt de bank.

Bij de groep die al een huis heeft, denkt 54 procent dat de prijzen weer zullen stijgen. Dat is het hoogste percentage sinds 2008. Een meerderheid van zowel starters als woningbezitters denkt bovendien dat er meer ruimte in kooponderhandelingen is dan twee jaar geleden.

Drie op de tien huiseigenaren die hun huis willen verkopen, verwachten dat dit in een periode van vier tot zes maanden gelukt is. Een kwart denkt hier maximaal een jaar voor nodig te hebben. 26 procent denkt dat dit langer gaat duren. Een groepje van zes procent denkt dat binnen drie maanden voor elkaar te krijgen.