Meer supers en warenhuizen in grotere steden

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
Het aantal supermarkten en warenhuizen in Nederland is tussen 2008 en 2013 sterk toegenomen in grote gemeenten en afgenomen in de kleinste gemeenten. Winkels in consumentenelektronica verdwenen vrijwel overal, maar in de kleinere gemeenten het hardst. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers over de winkeldichtheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het relatieve aantal supermarkten en warenhuizen steeg met gemiddeld 5 procent en in de grotere steden zelfs met bijna 10 procent. In absolute zin telde ons land in 2008 6710 supers en warenhuizen. Vorig jaar waren dat er 7215.

Nederland kende vorig jaar in totaal bijna 570 winkels per 100.000 inwoners. Daarmee is de winkeldichtheid 2 procent kleiner dan in 2008. Parallel aan de groei van het aantal postorder- en internetbedrijven, is het aantal elektronicazaken per inwoner met ruim 8 procent afgenomen, aldus het CBS.

De winkeldichtheid verschilt sterk per regio. In Flevoland is deze al jaren erg laag, al steeg het relatieve aantal winkels hier in de afgelopen 6 jaar wel met 11 procent. Op de Waddeneilanden en in Sluis (Zeeland) is het aantal winkels per inwoner juist zeker tweemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde. Om de bevolking en de toeristen daar voldoende winkels te bieden, zijn alle typen winkels er relatief goed vertegenwoordigd; de supermarkten het best.

Bron: nvm.nl