Historisch laag aantal bouwvergunningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min
(Novum) - Het aantal vergunningen voor het bouwen van een nieuw huis lag in 2013 historisch laag. In totaal werden 26 duizend bouwvergunningen verleend, dertig procent minder dan een jaar eerder. Vanaf 1953 is het aantal bouwvergunningen niet zo laag geweest, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Sinds het begin van de crisis op de huizenmarkt, na de kredietcrisis in 2008, is het aantal verleende bouwvergunningen met zeventig procent afgenomen. Er werden vooral minder bouwvergunningen verleend voor koopwoningen. Daarvan nam het aantal vergunningen met 76 procent af. Voor huurwoningen bedroeg de daling 55 procent.

Afgelopen jaar vroegen vooral corporaties minder vergunningen aan om woningen te bouwen. "Daar is sprake van een afname van 43 procent", aldus het CBS.

Het aantal aanvragen voor verbouwingen is vrijwel gelijk gebleven in 2013. In totaal werden 8,6 duizend vergunningen verleend voor een verbouwing van meer dan vijftigduizend euro.

Verschillende economische bureaus hebben de afgelopen maanden al geschreven dat de groei in de bouwsector momenteel vooral drijft op herstel- en verbouwwerkzaamheden. Voor dit jaar wordt ook voorzien dat er alleen groei zal plaatsvinden in verbouwingen. Bouwers van nieuwe huizen hebben echter nog steeds te maken te maken met krimp, zo verwachten economen van banken.