NAM opent compensatiemeldpunt voor woningverkopers

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min
(Novum) - Inwoners van acht Groningse gemeenten die hun huis door de aardbevingen in het gebied met verlies hebben verkocht, kunnen sinds donderdag een verzoek tot compensatie indienen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd.

De regeling geldt voor particuliere huizenbezitters in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum die hun huis na 25 januari 2013 voor aantoonbaar minder hebben verkocht. Per huis wordt bekeken of sprake is van waardedaling door de aardbevingen.

Op 17 maart wordt begonnen met het toekennen van compensaties. Vanwege 'alle administratieve rompslomp' heeft de NAM besloten het meldpunt nu al open te stellen.

Ook heeft de NAM een commissie in het leven geroepen die bekijkt of speciale gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding. "Het gaat dan om mensen die tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Denk aan mensen die om gezondheidsredenen uit hun huis moeten, maar het niet kunnen verkopen", zegt de woordvoerder.

De commissie bestaat uit vier personen. Onder anderen ombudsman gaswinning Leendert Klaassen en voorzitter van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen Jos Aartsen nemen zitting in de commissie.

De NAM boort op verschillende locaties in Groningen naar gas. De gaswinning veroorzaakt aardbevingen, waardoor veel gebouwen en huizen zijn beschadigd.

Onlangs maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bekend dat de gaswinning bij de plaats Loppersum de komende drie jaar met tachtig procent wordt teruggeschroefd. Ook gaat er 1,2 miljard euro naar het getroffen gebied voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur.